Орест Сарматський

В роздрібній торгівлі України до 90% фальсифікованої продукції (Агро-новини)

кв14

За оцінками експертів в Україні в комерційному фасуванні засобів захисту рослин (ЗЗР) рівень фальсифікованої продукції становить 20-25%, а в роздрібній торгівлі — до 90%. При цьому показник підробок в ЄС — на рівні 7-10%.

Такі цифри озвучила менеджер по роботі з державними органами компанії Bayer Наталія Гусєва під час IV Аграрної конференції «Ризики та протидія шахрайству» за організації компанії «ПроАгро Груп».

«Наразі популярна фальсифікація всередині країни. Найбільше підробних та фальсифікованих препаратів виробляється в Харківській області, а найчастіше підробки зустрічаються на Закарпатті», — зазначила вона.

Спікер докладно розкрила тему підроблених і нелегальних пестицидів, підкреслила важливість державної сертифікації та реєстрації, попередила про ризики використання підробок для природи і людей.

1401
1401

Серед можливих варіантів створення підробок експерт відмітила такі моменти: зменшення в препараті кількості діючої речовини; імітація діючої речовини безпечними речовинами; використання найдешевших домішок чи взагалі невідомих незареєстрованих речовин.

Також Наталія Гусєва розповіла і наочно показала приклади підроблених ЗЗР, підказала, на що конкретно звертати увагу при покупці препаратів.

«Обираючи препарат, споживач повинен, насамперед, перевірити назву і уточнити, чи насправді зазначений виробник має в переліку виробництва препарат з такою назвою. Також важливий момент від виробників — агрохімічні компанії вже 10 років не фасують свою продукцію в ампули, які візуально нагадують медичні ліки».

Експерт закликала аграріїв утриматися від покупки ЗЗР по інтернету, коли продавець взагалі не несе жодної відповідальності та зникає відразу після отримання грошей.

Узбекистан скуповує половину експорту українського цукру

Україна за березень 2018 року експортувала 47,2 тис. т цукру, що на 15% більше, ніж попереднього місяця.

Як говориться у повідомленні НАЦУ «Укрцукор», основні поставки березня здійснювались до країн пострадянського простору та Африки.

«50% усіх поставок березня було реалізовано до Узбекистану. В кількісному еквіваленті — це  23,5 тис. т. Окрім того, продовжились відвантаження до Туреччини — 7,9 тис. т; Сомалі — 3,7 тис. т; Таджикистану — 2,9 тис. т; Беніну — 1,8 тис. т та інших країн — 7,3 тис. т.», — прокоментувала керівник аналітичного відділу НАЦУ «Укрцукор» Руслана Бутило.

Сумарно за вересень-березень 2017/2018 МР експорт цукру становить 338,1 тис. т.

1402
1402

Вибір читачів за тиждень

Відео