Орест Сарматський

В Україні подорожчає цукор і хліб (Агроновини)

0401 (Copy)
В Україні найближчим часом очікується різке зростання цін на цукор і пшеницю.  Про це на пресконференції заявив глава Союзу українського селянства Іван Томич, повідомляє newformat.info. Ситуація з цукром, за його словами, обумовлена декількома факторами. У першу чергу, це пов’язано з низьким виробництвом цього продукту. Так, в країні виробляється трохи більше 1 млн т цукру при споживанні в межах 1,5 млн т.
- Плюс експорт. Йде зростання ціни на цукор в Європі і Америці. І тут у нас немає можливості імпортувати цукор. Подорожчання буде, - сказав Томич.
Подорожчання також торкнеться продуктів з пшениці, зазначив експерт. Зокрема, мова йде про борошно, з якої виготовляються хлібобулочні вироби і макарони. За словами голови Спілки українського селянства, з початку жнив вартість зерна вже зросла вдвічі і ця тенденція збережеться.

0402 (Copy)
0402 (Copy)

Ціна на українську олію рекордно підскочила Ціни пропозицій української соняшникової олії виросли ще на 20-30 $/т до 1170-1200 $/т,  залежно від термінів поставок. Про це повідомляють аналітики електронної зернової біржі ГрейнТрейд. Подорожчання рослинних олій, насамперед, обумовлене тривалим страйком робітників у портах та на підприємствах з переробки олійних в Аргентині, що вже призвело до затримки відправлень 1 млн т соєвого шроту, 1 млн т кукурудзи та 0,5 млн т соєвої олії. Зниження цін на нафту протягом двох днів на 4-4,5% тисне на ціни пальмової олії, і лише страйк в Аргентині утримує ціни на соєву олію на високому рівні. Влада Малайзії вирішила з 1 січня 2021 р. запровадити експортне мито на пальмову олію в розмірі 8%, що знизить експортний попит.  Нагадаємо, що з червня по грудень в країні діяло нульове мито на експорт пальмової олії, що мало стимулювати попит з боку основних покупців, зокрема Індії, а також підтримати галузь в умовах пандемії Covid-19.                                                                  Сарматський Орест   Агро, колонка, цукор, хліб, здорожчання, олія, мито

Вибір читачів за тиждень

Відео