Орест Сарматський

В Україні помітно подорожчала ріпчаста цибуля  (Агро-новини)

2702 (Copy)

Від початку тижня ціни на ріпчасту цибулю на ринку України зросли майже на 50%. 

Про це повідомляє Інфо-Шувар.

Нагадаємо, ціни на продукти у червні в містах зросли на 0,3%.

З початку поточного тижня на майданчику найбільшого оптового ринку Західної України «Шувар» цибуля зросла в ціні більш ніж на 45% і станом на 24 липня 2018 року вже пропонується в діапазоні 5–7,5 грн/кг (0,16-0,24 EUR/кг).

На ринку «Столичний» у Києві та «Нежданний» у Херсонській області цибуля сьогодні пропонується по 5-6 грн/кг (0,16-0,19 EUR/кг).

Експерти пояснюють, що зростання ціни на цибулю пов’язане із періодом міжсезоння: збирання озимої цибулі закінчилося дещо передчасно, а збирання врожаю цибулі, яку фермери сіяли в цьому році, розпочнеться лише за 7-10 днів. До того ж, на минулому тижні збиранню врожаю на півдні заважали дощі. Саме з цих причин, пропозиція цибулі на ринку України помітно зменшилася, а ціни, як наслідок, пішли вгору. В господарствах півдня цибуля дорожчає майже кожного дня, станом на сьогодні деякі фермери вже здійснюють продажі по 4-4,5 грн/кг (0,13-0,15 EUR/кг). Слід зазначити, що попри помітне подорожчання впродовж останніх днів, цибуля в Україні все ще залишається майже на 20% дешевшою, у порівнянні із минулим роком.

Для порівняння, у сусідній Польщі цибуля сьогодні коштує в межах 0,9-1,3 zl/кг (0,21-0,3 EUR/кг).

В Україні видали перші «шипшинові» аграрні розписки

Два домогосподарства з Одеської області оформили аграрні розписки для вирощування шипшини. Про це повідомили у Національному прес-клубі «Українська перспектива».

Нагадаємо, в Київській області оформлено 26 аграрних розписок.

Домогосподарства отримали кредит у вигляді саджанців шипшини від місцевого кооперативу «Горіх Причорномор’я», який спеціалізується на вирощуванні волоського горіху, фундука, шипшини. Повертатимуть позику вирощеним урожаєм.

2701 (Copy)
2701 (Copy)

Ці аграрні розписки виявилися унікальними для України через те, що вони багаторічні. Зазвичай аграрні розписки, видані під польові та нішеві культури, оформлюються на один рік – за цей час позичальник встигає виростити врожай і розрахуватися зі своїм кредитором. Але шипшина починає плодоносити лише на третій рік. Тому «шипшинові» аграрні розписки видали на тривалий період.

Для кооперативу «Горіх Причорномор’я» ці аграрні розписки стали експериментальними. Тут передбачають відпрацювати модель відносин зі своїми партнерами й очікують, що згодом цей інструмент кредитування використовуватиметься активніше.

– Для нас дуже цікава така форма співпраці, – зазначив президент «Горіху Причорномор’я» Павло Тулба. – Це варіант, як можна передати нашим партнерам посадковий матеріал. І при цьому мінімізувати ризики: як наші, так і партнерів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео