Гетьманська столиця: чим захоплює Батурин сьогодні (фото, відео)

baturin-zamki-kreposti-zamok-krepost-ekskursiya-v-baturin-dvorec-getmana-vojska-zaporozhskogo-kirill-55e44a2ed32ab

Батурин можна сміливо вважати одним з найголовніших козацьких осередків. Це то місце, яке гетьмани Лівобережної України вибрали за свою резиденцію.

Що ж, давайте детальніше.

Baturin.800x600w
Baturin.800x600w

Чарівне місто Батурин розляглося на берегах річки Сейм у Бахмацькому районі Чернігівської області. Сьогодні у ньому офіційно проживає понад дві тисячі чоловік.

Попри те, що перша писемна згадка датується аж 1625 роком, історики вважають, що місто, а точніше перше поселення на цій території, було засноване ще у 1575-му.

1280px-Baturyn_-_Fortress_guns
1280px-Baturyn_-_Fortress_guns

Впродовж всього існування місто відігравало важливо роль у формуванні історії не лише тогочасності, але й сучасної України зокрема.

З 1669 до 1708 та в період 1750-1764 років у Батурині була резиденція гетьманів Лівобережної України. В місті у свій час жили та діяли Дем’ян Многогрішний, Іван Самойлович, Іван Мазепа, Пилип Орлик, Кирило Розумовський тощо.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«168811,168813»]

Саме тут у 1663 році відбулося підписання Батуринських статей, які згодом стали додатком до Переяславських статей.

Приблизно того ж часу у Батурині приступили до зведення відомої й сьогодні Батуринської фортеці. Проте вже 2 листопада 1708 року московське військо під керівництвом Олександра Меншикова вщент зруйнувало фортифікаційну споруду та захопило місто. У жорстокій битві полягло понад 6,5 тисячі козаків й сердюків та близько 8 тисяч мирних жителів (за словами історика Сергія Павленко).

Sobor_Kozelets-4
Sobor_Kozelets-4

Проте чи не найгірше нападники повелися з керівниками. Самих оборонців розіп'яли на попередньо заготовлених хрестах, а їх очільників закатували до смерті.

За кілька років - до 1728-го - місто, можна сказати, вимерло. Якщо ще до нападу там жило понад 10 тисяч людей, то опісля - далеко й не тисячу.

Відтоді місто стало лише тінню колись могутньої гетьманської столиці.

У 19 столітті до Батурина приїздив Тарас Шевченко. Тут він навіть намалював ескіз гетьманської хатини, який і досі знаходиться у місцевому музеї.

Baturyn_Place
Baturyn_Place

У 1961 році Батурину надали статус селища міського значення, а 23 вересня 2008 року - міста районного значення.

Сьогодні Батурин, навіть попри загублену в тисячоліттях могутність, приваблює туристів не лише зі всієї України. Відвідувачі можуть побачити знамениту Батуринську фортецю, заповідник «Гетьманська фортеця», Свято-Покровську церкву, в якій сповідався ще сам гетьман Іван Мазепа, Воскресенську церкву — усипальницю Кирила Розумовського, старовинні гармати, неймовірні скульптури та багато-багато іншого.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«168817,168819»]

З Тернополя до Батурина найкраще добиратися з пересадкою у Чернігові. Туди - поїздом, а вже звідти до міста - рейсовим автобусом. Дорога займе понад десять годин.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» ids=«168816,168818»]

Фото, відео з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео