Орест Сарматський

В Україні рекордно зросли ціни на кавуни (Агроколонка)

0501 (Copy)

Ціни на кавуни в цьому році на ринку «Шувар» вдвічі вищі, ніж були в 2019 році.

Про це повідомила керівник департаменту «Аналітика» ринку «Шувар» Тетяна Гетьман, пише agronews.ua.

За її словами, на сьогодні кавуни коштують 5-5,5 грн / кг, тоді як рік тому коштували 3-3,5 грн / кг. Також – це найвища ціна за останні п’ять років. Причина в тому, що цей сезон – дуже пізній, каже експерт.

- У 2020 році ягода визрівала з великою затримкою і з’явилася на ринку тільки в другій половині липня. У попередні роки це відбувалося значно раніше. Наприклад, два роки тому, коли була дуже тепла весна, перший кавун на ринках ми побачили вже в червні, – зазначила вона.

Зараз пропозиція на 30% менше, ніж було рік тому, говорить Гетьман. Хоча, за її словами, тоді ягода теж вийшла на полиці ринків пізніше, ніж зазвичай.

 

В Україні зростає промислове вирощування бузини

0502 (Copy)
0502 (Copy)

Нині в Україні дрібні землевласники та селяни-одинаки на присадибних ділянках все частіше висаджують бузину як бізнес-культуру. Більшість виробників такої культури мають плантації по 5-10 соток, одиниці – по півгектара. Про це повідомляє agronews.ua.

Закупівельні ціни різняться по областях України. Найвищі вони на заході – до 10 грн/кг. Нийнижчі в Вінницький області – до 2 грн/кг.

Стосовно реалізації, то продають свіжу ягоду чи у вигляді суміші ягід з цукром (або медом).

В основному, продажі продукції відбуваються через інтернет. Багато хто із заготівельників виїжджає у села, де закуповує гуртові партії бузини та інших нішевих ягід.

Наразі з ягід дрібні переробники виробляють крафтові варення, сиропи, суміші з медом. Також бузину заготовляють для переробки на барвник. Бузина має стійкий пігмент насиченого чорного кольору. Він ідеально підходить у якості харчового барвника для напоїв та випічки. Крім того, цвіт бузини необхідний фармацевтичній та парфумерній промисловості.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео