Оксана Бучко

Тернополянам на замітку: відтепер в Україні – відкритий ринок землі

1558527575-1067

Закон про обіг земель сільськогосподарського призначення ухвалили у Верховній раді. Тож з другого півріччя 2021 року тернополяни спостерігатимуть дію мораторію на продаж аграрної землі. За це рішення проголосувало 259 народних депутатів.

Як відбулось голосування, пише УП. Тож закон підтримали: Слуга народу – 206 голосів, Європейська солідарність – 23, Голос – 13, Довіра – 12, Позафракційні – 5, ОПЗЖ – 0, Батьківщина – 0, За майбутнє – 0.

Відкриття ринку землі було однією з вимог продовження співпраці з Міжнародним валютним фондом.

Закон передбачає:

*У перші два роки діятиме обмеження на купівлю землі – не більше 100 га в одні руки. З 2023 року обмеження становитиме до 10 тис. га в одні руки, як було передбачено останнім проєктом.

*З 2021 до 2023 року право на покупку землі буде тільки у фізосіб. Юридичним особам забороняється купувати землю сільськогосподарського призначення.

*В перші два роки діятиме заборона на продаж державної землі.

*Щодо надання права іноземцям купувати землю позиція не змінилась – питання буде вирішене на референдумі.

*Іноземцям заборонено купувати землю, що розташована ближче 50 км від державного кордону України, попри результати референдуму.

*Передбачене переважне право орендаря на купівлю. Орендар має можливість передати переважне право на придбання ділянки іншій особі, але про це повинен бути письмово повідомлений власник.

*Мінімальна ціна становитиме до 2030 року не менше нормативної грошової оцінки.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео