В Україні ягідний сезон під загрозою: названо причини (Агроновини)
Ягідний сезон під загрозою – про це почали говорити українські фермери. За їх словами, погодні умови якщо не знищили повністю, то суттєво вплинули на врожай.
Чи вистачить ягід на продаж, чи лишиться лише самим фермерам, йдеться у матеріалі agronews.ua.
За словами експертів, деяких ягід цього літа було мало, а на смак вони не дуже солодкі. Наприклад, фермер Микола з Львівщини розповів, що полуниці не тільки дефіцит, у неї ще й неправильна форма.
На це вплинула низка причин: неповноцінне запилення, холодна весна.
– Запилення бджолами – неповноцінне, тому і зовнішній вигляд неправильний. На нашій ділянці через мороз ми втратили приблизно 40-50 % – тобто половину урожаю, – пояснив фермер.
На базарах Києва продавці підтверджують, що врожай цього року постраждав по всій країні. Тому, сезонних ягід небагато, і деякі – вже останні. За словами продавця, було надто багато пустоцвітів через мороз.
І якщо в магазинах ціни стабільні і вищі через те, що ягоди – імпортні або тепличні, то на базарах діють місцеві правила.
В Україні зросла популярність шовковиці
Попит на шовковицю на внутрішньому ринку щороку зростає.
В Україні зібрати велику партію плодів шовковиці дуже складно – комерційне виробництво цих ягід не розвинене.
Більшість людей, які вирощують шовковицю для себе, не орієнтуються в сортах, розділяючи ягоду лише за кольором – на білу і чорну.
Про це пише agronews.ua.
У 2020 році кількість запитів на покупку шовковиці на ринку України істотно перевищує кількість пропозицій. Виявляється, що заморозки знищили значну частину врожаю цих, зазвичай невибагливих ягід. Тому переробники, які традиційно закуповують шовковицю, зараз зіткнулися з дефіцитом товару.
Ціни на шовковицю для переробки будь-якої якості, що озвучуються покупцями зараз, складають близько 10 тис. грн за одну тонну, що не так багато, з огляду на високу трудомісткість процесу збирання ягід.
Тому декларування таких цін поки що не викликає великого інтересу у постачальників, адже та ж малина сьогодні продається в 10 разів дорожче, а трудомісткість її збирання істотно нижча.
Навіть більше, продати шовковицю на свіжому ринку теж можна значно дорожче.
З урахуванням тенденції підвищення інтересу споживачів до різних ягід, розвиток технологій виробництва шовковиці може бути, на думку учасників ринку, перспективним напрямком. Шовковиця в Україні росте переважно на присадибних ділянках і використовується зазвичай винятково всередині такого домогосподарства, зрідка потрапляючи на ринок в свіжому вигляді.
Шовковиця за обсягом споживання, вже давно є ягідної культурою номер один в Центральній Азії. Її популярність обумовлена порівняно невисокою ціною і великою кількістю пропозицій, тому що тутові дерева дуже поширені в цьому регіоні.
Шовковиця нормалізує ліпідний профіль крові та зменшує ймовірність розвитку атеросклерозу, а також захищає нейрони від ішемічного стресу і має певну протипухлинну дію. Крім того, у шовковиці багато заліза та калію і вітамінів С, К та Е. Ягоди шовковиці можна сушити, як родзинки, або заморожувати.
Фото з допису