Тамара Коблик

В Україні змінили дати державних свят: коли відзначатимемо Різдво

Зокрема скасований вихідний 7 січня

Верховна Рада України змінила дати державних свят, зокрема Різдва та Дня захисників і захисниць. Про це повідомляють у своїх телеграм-каналах народні депутати Ярослав Железняк та Ірина Геращенко.

Різдво Христове перенесли на 25 грудня (замість 7 січня).

День Української Державності відзначатимуть 15 липня (було 28 липня). В цей день вшановується пам'ять святого рівноапостольного князя Київського Володимира Великого.

День захисників і захисниць України переноситься на 1 жовтня (з 14 жовтня), бо це свято пов'язане з українськими військовими традиціями вшанування Дня Покрови Пресвятої Богородиці.

Парламент підтримав Закон про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо переходу державних свят згідно з новоюліанським церковним календарем. 

Цей закон підпишуть після 28 липня, тому ще в цьому місяці День Української Державності буде 28 липня, – написав Ярослав Железняк.

Метою законопроєкту є «відмова від російської спадщини»: Закон в цілому підтримав 241 депутат.

Нагадаємо, Православна Церква України з 1 вересня 2023 року перейде на новоюліанський календар для нерухомих свят.

У 2023-му році УГКЦ теж відзначатиме Різдво за григоріанським календарем - 25 грудня. Однак парафіям, які ще не готові до змін, залишать можливість літургійного життя за юліанським календарем до 2025-го року.

Фото з телеграм-каналу Ярослава Железняка та відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео