Віра Олександрович

Варто знати: скільки у Тернополі платитимуть за землю і що стягуватимуть із туристів

Kucher

Туристичний збір податкові агенти у Тернополі сплачуватимуть щоквартально. Розмір річної орендної плати за землю залежатиме від її функціонального використання, тому у міській раді врахували винятки.

Із проектом рішення «Про місцеві податки і збори Тернопільської міської територіальної громади» можна ознайомитися на сайті Тернопільської міської ради. Автор документу – начальник міського управління фінансів Надія Кучер. Втім, про усі оприлюднені нюанси, навіть щодо оплати за парковки у місті, ви одразу не дізнаєтеся, бо доведеться зазирнути у Додатки (ТУТ).

Просто у проекті чітко повідомили всю інформацію про туристичний збір. Його стягуватимуть за кожну добу тимчасового розміщення особи у місцях проживання (ночівлі).

Для внутрішнього туризму: - у розмірі 0,15% від розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення, якщо вартість проживання за одну добу складає до 200 грн; - у розмірі 0,25% від розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення, якщо вартість проживання за одну добу складає 200 грн і вище;

Для в’їзного туризму ставки дещо інші: - у розмірі 0,3% від розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення, якщо вартість проживання за одну добу складає до 200 грн; - у розмірі 0,5% від розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення, якщо вартість проживання за одну добу складає 200 грн і вище.

Як йдеться у проекті, податкові агенти сплачуватимуть збір за своїм місцезнаходженням щоквартально, у визначений для квартального звітного (податкового) періоду строк і відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал.

Цим же документом планують встановити ставку транспортного податку із розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 грн за кожен легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування за із ст. 267 Податкового кодексу України. Окрім того, нарешті стануть відомими річні ставки земельного податку на території Тернополя і сіл: Курівці, Малашівці, Іванківці, Чернихів, Глядки, Плесківці, Кобзарівка і Вертелка Зборівського району.

Щодо розмірів річної орендної плати за землю у відсотках від нормативної грошової оцінки землі на території Тернопільської міської територіальної громади (МТГ) секретів немає - за земельні ділянки різного функціонального використання сплата становить 3%, за винятком таких: а) для розміщення і обслуговування тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності – в розмірі 6%; б) для розміщення та обслуговування тимчасових споруд по ремонту взуття, годинників, одягу – в розмірі 4%; в) для розміщення та обслуговування ринків, торгових центрів, торгових комплексів, банківських, фінансових та кредитних установ – в розмірі 3,5%; г) для розміщення і обслуговування автозаправних станцій - в розмірі 8%; д) для обслуговування прибудованих орендованих, викуплених та інших нежитлових приміщень – в розмірі 3%; е) для будівництва та обслуговування гаражних кооперативів – в розмірі 0,09%; є) для обслуговування існуючих і новозбудованих багатоквартирних житлових будинків, гуртожитків – в розмірі 0,09%; ж) наданих громадянам для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, індивідуальних гаражів – в розмірі 0,09%; з) наданих суб’єктам господарювання для ведення особистого господарства, сінокосіння та випасання худоби, садівництва і городництва – в розмірі 3%; и) наданих суб’єктам господарювання в користування із земель водного фонду – в розмірі 4%.

Контроль за виконанням рішення врешті покладуть на постійну комісію міської ради із питань бюджету та фінансів (голова - Михайло Ібрагімов). До речі, розпорядження про 34-ту сесію ще не було, але чимало цікавих питань на розгляд депутатів уже підготували - читайте про це ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео