Тетяна Бакай

Вчителька з Тернопільщини вирощує понад 70 сортів нарцисів (фото)

У чарівний сад перетворила своє подвір'я вчителька з Ланівців Алла Жмака. Тут ростуть десятки видів дерев та квітів, є зони відпочинку та декоративне озерце. Сюди часто приходять на фотосесії

Кожної весни подвір'я ланівчанки Алли Жмаки буяє різнокольоровими нарцисами. Жінка вирощує аж 70 сортів цих красивих весняних квітів, які милують око від середини квітня до кінця травня. 

Вирощувати нарциси почала мама пані Алли. Квіти так припали жінці до душі, що ось уже 13 років збільшує свій садок новими сортами. Цибулини купує в Україні і за кордоном, зокрема, голландські сорти. 

У мами було десь близько семи сортів нарцисів, а я вже, так би мовити, увійшла в азарт і почала шукати все нові і нові. Ці квіти стали моїми улюбленими, - розповідає Алла Жмака. 

Зараз жінка може нарахувати понад 70 сортів нарцисів, серед яких Ріпліт, Берлін, Дабл Фешн та багато інших. Квіти різних форм, відтінків та кольорів - білі, молочні, жовті, лимонні, з оранжевими та рожевими серединками. 

Особливого догляду нарциси не потребують. При посадці додаю перегній. Головне, викопувати їх хоча б раз на 5 років, просушувати та пересаджувати. А потім, коли квіти перецвітають і жовтіє листя - їх потрібно зрізати, - каже жінка.

Серед такої краси важко обрати улюблений сорт, зазначає квітникарка. Загалом їй більше подобаються квіти малих розмірів. Також до вподоби нарциси із рожевими серединками, оскільки це досить рідкісний сорт.

Помилуватися квітучим садом Алли Жмаки завжди приходять місцеві жителі, адже пройти повз таку красу неможливо. 

Фото Алли Жмаки

Вибір читачів за тиждень

Відео