Віра Олександрович

Тернопільщина: від уроків християнської етики до територіальної оборони (фото)

Сесія1

Обранці жителів Тернопільщини, виявляється, можуть працювати швидко та ефективно. Причому вирішувати політики беруться дуже різні за своїм характером справи - від уроків християнської етики до територіальної оборони.

Нагадаємо, 4-те засідання 14-ї сесії Тернопільської обласної ради проходило сьогодні, 6 липня. У порядку денному відразу було понад 60 пунктів. Засідання розпочали із затримкою аж на годину, об 11.00. Адже депутати збиралися доволі повільно. До того ж, вранці ще відбулося кілька засідань постійних комісій.

Святі отці
Святі отці

Що цікаво, почали засідання, коли у залі зареєструвалися 33 депутати. Згодом це число зросло – у деяких голосуваннях брали участь навіть 42 особи. Втім, щоб нормально налагодити роботу і не втрачати час, першими виступити з трибуни дозволили представникам усіх християнських конфесій. Святі отці у своєму спільному зверненні просили зберегти уроки християнської етики і «Основ сімейних стосунків» принаймні у шкільних навчальних закладах на Тернопільщині. Адже, за словами священиків, їх стурбувала інформація, що прийшла із Києва, тобто – про відмову від подібних занять.

- Нас привела в цю залу турбота про те, яким буде майбутнє нашої держави і Тернопілля зокрема, - каже архієпископ Тернопільський і Кременецький Православної церкви України, владика Нестор Писик. – З одного боку, питання християнства є для нашого народу цілком зрозумілим, оскільки переважна більшість є християнами. З іншого боку, питання якості цього християнства. Адже цей момент неодноразово викликав занепокоєння. На жаль, у родинах нині важко дати дітям достойне християнське виховання. Ми маємо і соціальне сирітство, і безвідповідальність частини батьків. Виправляти цю ситуацію мали б у школі.

Нестор
Нестор

Причому святі отці наполягали на тому, щоб учням викладали саме уроки, що входять в обов’язковий курс навчання, а не факультативи, на які можна не ходити. Голова обласної ради Віктор Овчарук повідомив, що це звернення депутати розглянуть згодом і радо підтримають. Після цього він привітав колег із нещодавнім святом - Днем Конституції. Подарунком для депутатів стала книга про наш край «Відкрий Тернопілля».

- Нехай основний закон держави буде для усіх нас дороговказом і керівництвом до дій, - каже очільник. - Як представники обласної влади ми пам’ятаймо 3-тю статтю Конституції: «Держава відповідає перед людиною за свою діяльність». Надіюся, що своєрідним подарунком із нагоди свята стануть для вас ці книги.

До речі, подарована книга - високої якості, із перекладом англійською мовою та ілюстраціями, на яких – місцеві пейзажі, унікальні печери, культурні та архітектурні пам’ятки, духовні перлини краю.

- Нехай ця книга буде однією з-поміж багатьох добрих справ, зроблених Тернопільською обласною радою шостого скликання, - додає Віктор Овчарук. – Дякую усім, хто доклався до її створення.

Депутати
Депутати

Після цього політики перейшли до формування порядку денного. За нього «у цілому» проголосували 40 депутатів. Сталося це приблизно об 11.30. Прикметно, що перший блок питань цілком складався із так званих господарських, адже вони давно вимагали вирішення. Зокрема, депутати погодилися утворити комунальну установу «Тернопільський обласний центр сприяння територіальній обороні». Далося це непросто. Дискусії у залі тривали дуже палкі. Переважно вони стосувалися вимог до людини, яка мала очолити вказану структуру.

- Я так розумію, що питання про створення вже стоїть, підготували і Статут цієї комунальної установи, і навіть вже відома людина, яка її очолить, - каже заступник голови облради Любомир Крупа. – Хотілося б, хоча б цього чоловіка почути! Адже депутатам треба розуміти, хто це такий, що він планує робити, До керівників комунальних закладів у нас в регламенті виписані конкретні вимоги. На жаль, я бачу лише заяву претендента. Навіть його автобіографії немає.

Депутата, зокрема, здивувало, чому у поданих документах немає ані слова про співпрацю із обласним військкоматом. Ба більше, йдеться про структуру, що не тільки забезпечуватиме територіальну оборону і мобілізацію, а також надаватиме допомогу місцевим органам виконавчої влади і органам місцевого самоврядування при ліквідації надзвичайних ситуацій.

Крупа
Крупа

- Друзі, ми формуємо якусь установу, яка братиме на себе унікальні функції, - додає він. – Тому ці люди повинні мати відповідний вишкіл, сертифікати, дозволи тощо. Хто нестиме відповідальність, якщо їхні дії призведуть до важких обставин?

Врешті центр сприяння територіальній обороні вирішили розмістити у будівлі «білого дому», тобто на вул. Грушевського, 8. Виконуючим обов’язки на посаді директора комунальної установи призначити Назарія Харольського. Принагідно політики затвердили статут «Тернопільського обласного центру сприяння територіальній обороні». Відтак незабаром має відбутися реєстрація комунальної установи, відповідно до вимог чинного законодавства.

До речі, кореспондент «Терену» стежив за трансляцією засідання. Наприклад, він чув, як у раді створювали міжфракційне об’єднання «За майбутнє». Про решту цікавинок, що відбулися на засіданні, читайте згодом.

Фото з трансляції 4-го засідання 14-ї сесії Тернопільської обласної ради на сайті 

Вибір читачів за тиждень

Відео