Тамара Коблик

Відійшов у вічність краєзнавець і відеограф з Тернопільщини

Без Мирона Сагайдака не обходилась жодна важлива подія в окрузі, де він обов'язково з'являвся з фотоапаратом чи камерою, згадують його знайомі

Відійшов у вічність громадський діяч, краєзнавець, засновник музею Ярослава і Слави Стецьків Мирон Іванович Сагайдак. Про це на своїй сторінці у фейсбуці написала Лілія Лаврів.

Колись без Мирона Івановича не обходилась жодна важлива подія в окрузі - він обов‘язково з‘являвся зі своїми фотоапаратом та фотокамерою. Пролетіли роки, і ми з трепетом переглядаємо його авторські фільми про село, про школу, про наші звичаї та обряди й багато інших, фільми тих часів, коли про особисту відеокамеру й не мріяли, - йдеться у дописі. - Мирон Сагайдак залишив нам свою безцінну спадщину (кінофільми, світлини), перевівши їх у сучасний цифровий формат.

Мирон Сагайдак передав музей, засновником якого став, у комунальну власність обласної ради, вболіваючи за розвиток закладу та належне вшанування постатей Ярослава і Слави Стецьків.

Мирон Іванович поспішав жити. З під його пера одна за одною виходили книги, які зберігають історію рідного краю для нашого й майбутніх поколінь.

Національно свідомий та політично грамотний. Завжди активно відстоював справедливість. Постійно у справах й до останніх днів, не зважаючи на погіршення зору, систематизовував свої світлини, створював тематичні альбоми, вів щоденні записи. Адміністрував кілька сторінок у соцмережах, дуже швидко освоївши мобільний телефон, - ділиться Лілія Лаврів. - Пишався своїми внуками. Трепетно опікувався дружиною. Часто ділився радістю та новинами про правнуків.

Поховають Мирона Сагайдака у п'ятницю, 23 червня.

Колектив Терену висловлює щирі співчуття рідним та близьким Мирона Івановича.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео