Анастасія Кисіль

«Відкривай для себе Україну!», - третій Президент України нагадав тернополянам про мальовничу місцину краю (фото)

IMG_1713

Червоногородський замок, що на Тернопільщині, несе назву найтаємничішого замку України. Сьогодні ми можемо спостерігати лише дві зубчасті круглі вежі, залишки минулої величі. Побудований ще в 9 столітті, потім він був перебудований повністю. Замок – єдине, що залишилося від поселення, повністю відірваного від цивілізації. Це надає йому таємничості і загадковості. Веде до нього єдина ґрунтова дорога, а коли йдуть дощі або негода – ця дорога стає непрохідною.

Про історію Червоногородського замку нагадав Третій Президент України Віктор Ющенко.

IMG_1717
IMG_1717

Червоногородський замок - оборонна споруда, що була перебудована на палац Каролем Понінським у першій половині 19 ст. Розташована ця казкова споруда в живописному урочищі на високому пагорбі серед глибокої котловини річки Джурин.

Що залишилося зі столиці колись могутнього Червоногородського князівства? Тепер такого населеного пункту, як Червоногород, не знайдеш на жодній сучасній мапі або в довідниках, цей «хутір» вже давно ліквідований. Величезний костел 15 ст. – повна руїна, а з неприступного колись замку, перебудованого у 70-х р.р. 19 ст. за проектом львівського архітектора Юліана Захаревича на палац, залишилися напівзруйновані вежі.

IMG_1716
IMG_1716

Благодатна природа сприяла тому, що люди почали оселятися тут у 9 ст. ще за часів Русі, що пізніше мала назву «Червона», а перший дерев’яний замок належав до відомих за літописами червенських міст. Назва місцевості, в якій розташований палац походить від червоного кольору місцевого пісковику. Та як свідчить подальша історія цих земель, назва підтверджується ще й через величезну кількість пролитої крові. За однією з багатьох легенд цього чудового, але постійно страждаючого через свою красу, краю – водоспад утворився завдяки татаро-монголам, що намагаючись захопити оточений в ті часи водою р. Джурин замок, прокопали нове русло для неї в 1241 р.

В 1340 р. Червоногородський замок захопив Казимир III Великий. З хронік Биховця дізнаємось, що 1351 р. він дістається Коріатовичям, які заснували тут домініканський монастир, що був з годом знищений молдавським князем Петром. Пізніше споруда переходить до Владиславa II Ягайла, що віддає її подільському воєводі Спиткові, а після його смерті своєму брату Свидригайлу.

На початку 15 ст. Червоногород належить Вітовту, але починаючи з 1434 р. після приєднання Поділля до Польщі, стає королівським містом з власним старостою. Отримавши місто в заставу від короля, Теодор Бучацький відбудовує домініканський монастир і надає Червоногороду в 1448 р. магдебурзьке право. Після Бучацьких місто належало Язловецьким, а в 1538 р. його знову знищили татари і волохи.

IMG_1714
IMG_1714

Відомо, що червоногородським старостою на початку 17 ст. був львівський каштелян Микола Данилович, а замок на той час вже мурований з чотирма вежами на кутах, був оточений оборонним муром із в’їзною брамою.

У 1648 р. під час Національно-визвольної війни українського народу замком оволоділи повстанські загони, а 1672 р. його захопило військо турецького султана Магомета IV. Під час панування турків Червоногородський замок залишили мешканцями, а після їх повернення він стояв розорений.

В 1765 р. Червоний город описується як поселення, а не як місто. Замок – як збудований за старосвітською архітектурою і обнесений мурами, поруйнованими в деяких місцях. Згадується й старожитний монастирський костел, що стоїть біля замку.

IMG_1715
IMG_1715

У 1778 р. замок в Червоногороді стає власністю Кароля Понінського, що 1820 р. розпочинає реконструкцію. Він звелів розібрати дві вежі й частину споруди, а дві інші вежі з деякими стінами використав для спорудження палацу на основі замку. Пізніше, син Кароля Калікст, розібрав вежі, бо вважав їх низькими і збудував на цих самих місцях, у псевдоренесансному стилі, вищі й об’ємніші.

На початку 20 ст. палац в Червоногороді мав вишукану терасу в італійському стилі та портик з шести колон та фронтону, був оточений великим ландшафтним парком із фонтаном.

В період Першої світової війни палац зазнав значних руйнувань, які довершила Друга світова. До наших часів збереглися дві пошкоджені вежі, потребуючі реставрації костел й усипальниця Понінських, що разом з водоспадом утворюють унікальний історико-ландшафтний комплекс у мальовничій місцевості Червоногорода.

Цікаво те, що у стінах Червоноградської фортеці у 80-х роках 16 століття відгуляв своє весілля батько Богдана Хмельницького Михайло Хмельницький.

IMG_1718
IMG_1718

Віктор Ющенко закінчив історію словами:

- Відкривай для себе Україну!

Українці, в свою чергу, поділились враженнями від замку, що на Тернопільщині.

- Яка краса, яка архітектура! Як це можливо не піклуватись такими пам'ятками минулого України? Потрібно зберігати кожну цеглинку, реставрувати кожну сходинку! Тому що не буде майбутнього у країни, якщо ми не зберігатимемо минуле, - написала Поліна Полякова.

IMG_1720
IMG_1720

- Є такої краси і дуже багато. Краса і одночасно сум, що ми, як нація, допустили, щоб такі архітектурні надбання так пропадали, - зауважив Коля Ковальчук

Житель Польщі Думітру Войтехов теж долучився до обговорення.

- Неймовірна споруда! Я там був і досі захоплений. А чи знаєте ви, чому саме Червоногород? Тому що у землі багато оксиду заліза і грунт червоного кольору, - написав Думітру.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео