Відома літературознавиця представила у Тернополі свою книгу про літературний Київ XX століття

У книзі Віра Агеєва показала столицю очима поетів і художників. Місто, у якому жили й творили попри все, що відбувалося довкола

Книгу «Марсіани на Хрещатику. Літературний Київ початку XX століття» представила у Тернополі літературознавиця Віра Агеєва. Презентація відбулася у креативному кластері “Na пошті”, модератор - письменник і літературознавець Ростислав Семків. Ця книга - мандрівка літературним Києвом початку ХХ століття.

У книзі “Марсіани на Хрещатику. Літературний Київ початку ХХ століття” авторка показала, що у Києві на початку ХХ століття  в українському літературному житті багато чого відбувалося. 

Те, що Київ був русифікований і там себе добре почували російські письменники, а з українського мало що було - це міф. Там були культурні заходи та освітні традиції, які тягнулися з XVIII ст. І як тільки була можливість прорватися через всі заборони у той час, то зразу з’являлося все українське, - розповідає Ростислав Семків.

У книзі описані місця та вулиці, які у наш час перейменували, але ще у ХХ столітті там сиділи Тичина і Курбас, був кабінет Підмогильного. А також згаданий підвал готелю «Континенталь», де зустрічалися представники літературного угруповання футуристів в Україні, а також символісти й спіралісти.

Це були такі локації, де читали діячі, де говорили, де створювалися й розпадались різні літературні організації, і з такого якраз все розпочиналося, - каже Віра Агеєва

Один із найважливіших персонажів цієї книги якраз мандрував з Тернополя до Києва 1916 року.  На запрошення Миколи Садовського приїхав Лесь Курбас, який, без перебільшення, змінив культурний ландшафт.

Першою назвою цієї книжки була “Аспанфути, марсіани, неокласики”. Таким чином хотілося показати, скільки всього було у нас, адже часто мене питають: “У зарубіжній літературі розповідають, що там були різні стилі, а з української літератури тільки імена називають, у нас що нічого не було?”, хоча в Україні все почалося набагато раніше. Ми маємо розуміти, що вся українська література XIX століття не те, що ніким не фінансувалась, а за це українських письменників могли і посадити, - зазначає літературознавиця.

У книзі авторка показала Київ очима художників та поетів, місто, у якому жили й творили, попри все, що відбувалося довкола. Там згадується і про Валер'яна Підмогильного, і про Максима Рильського, і про Миколу Зерова та всіх, хто творив історію української літератури. До речі, у книзі можна знайти доповнену реальність - на QR-кодах позначені описані місця в Києві.

На презентації можна було придбати книгу та отримати автограф. А також видання можна знайти у книгарнях чи інтернет-магазинах, вартість - 320 гривень. 

Ольга Касько

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео