Оксана Бучко

Відомі результати дослідження води Тернопільського ставу

laboratoriya-frankivsk-24-07-2020_jpg-12

Очищати донні вклади планують на трьох ділянках Тернопільського ставу. Та попередньо для підготовки до таких робіт провели дослідження вмісту забруднюючих речовин води у лабораторії Дністровського управління водних ресурсів України, що у Івано-Франківську. 

Про комплексну програму очищення, яку вперше в Україні проведуть в Тернополі, йшлось у попередній публікацїі.

Так, начальник лабораторії регіонального офісу водних ресурсів в Тернопільській області Наталія Фатаєва розповіла, що донні відкладення досліджувались на валовий вміст елементів, більшість з яких – важкі метали. А також в донних відкладах виконали вимірювання вмісту органічної речовини і рухомих форм біогенних сполук (фосфор і нітроген). У поверхневих водах також провели хроматографічне дослідження специфічних, синтетичних речовин за 42 показниками і кількісний спектральний аналіз хімічних елементів за 26 показниками, пише пресслужба міськради.

У результаті у Тернопільському ставі не виявили токсичних важких металів у поверхневій воді, а в донних відкладах вони нижче гранично допустимих нормативів. У поверхневій воді виявлено перевищення ГДК рибогосподарського призначення. Джерела їх походження ще досліджуватимуться додатково.

Після такої перевірки також досліджуватимуть вплив Малашівського сміттєзвалища на Івачівське водосховище, чи потрапляють у воду складні органічні речовини і чи не потрапляють вони через питні водозабори до тернополян. Розпочинається робота в серпні і деталі будуть відомі згодом, зазначив керівник регіонального офісу водних ресурсів Тарас Капуста, який виступив автором спорудження аераційного фонтану Тернопільського ставу,

Також у найближчих планах – реконструкція колектора в парку ім. Т. Г. Шевченка, де потрібно провести очистку дощових стоків перед потраплянням води у Тернопільське водосховище; громадське обговорення оцінки впливу на довкілля робіт щодо очистки донних відкладів; модернізація шлюзового комплексу та роботи з придонного спуску і фонтану.

Фото ternopilcity.gov.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео