Юля Вітюк

Відтепер «росія» можна писати з маленької букви, — Авраменко

Це суттєво змінює емоційне сприйняття слова, пояснюють психологи.

Автор шкільних підручників з української мови та літератури, доцент Київського університету імені Б.Грінченка Олександр Авраменко дозволив писати назву країни росія з маленької букви. Про це повідомили на національній освітній платформі «Всеосвіта».

Він також є розробником численних тестів до ЗНО з української мови. Тому у його сторінці в Instagram з’явився допис у стилі тестового завдання до ЗНО.

«Урок 41. Минулого року я переїхав з Києва до Бучі. Я встиг полюбити це місто. Але мою любов зруйнувала росія. Памятайте про злочини «братського народу»…

Орфографічну помилку допущено в написанні слова: 1) Києва 2) росія 3) памятайте».

Маленькі літери при сприйнятті тексту мають дещо інший психологічний ефект, ніж великі літери, — розповіла виданню Mind психолог Олена Каліман.

- Слово, написане з маленької літери, сприймається як щось просте і звичне, дрібне. Тоді як велика літера викликає більше уваги, тривоги, поваги. Зокрема, абревіатури мають досить сильний вплив на емоційне сприйняття. Зустрічалися навіть заклики не писати великими буквами абревіатури на зразок СНІД, COVID, щоб не викликати до них зайвої «поваги»

Така тенденція писати з малої літери слова, пов’язана з російською агресією.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео