Віра Олександрович

Вірити чи не вірити: бізнес на Тернопільщині почали «трусити» менше

proverki-bisnesa

Кількість планових перевірок на Тернопільщині скоротилася на третину. Поменшало у 2019-му і позапланових контрольно-перевірочних заходів.

Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної фіскальної служби (ГУ ДФС) в області.

- Упродовж січня 2019 року фахівці управління аудиту Головного управління ДФС у Тернопільській області провели 10 планових перевірок суб’єктів господарювання-юридичних осіб, - кажуть у податковій. - Порівняно із відповідним торішнім періодом кількість таких заходів скоротилася на 4, або 28,6%. Втім, сума донарахованих грошових зобов’язань все одно склала майже 8 млн грн, що на 3,9 млн грн більше, ніж було торік.

Щодо позапланових контрольно-перевірочних заходів, то їхня кількість зменшилася аж на 43%: 21 - у 2018 році проти 12 - цьогоріч.

- Проте порушення фахівці виявляли майже у кожному другому випадку, - уточнюють у податковій. - Сума застосованих санкцій склала 2 млн 15 тис. грн, що на 114 тис. грн більше порівняно з січнем минулого року.

Крім того, суб’єктам господарювання зменшили неправомірно задекларовані збитки на суму 1 млн 32 тис. грн і неправомірно задеклароване від’ємне значення податку на додану вартість (ПДВ) на суму 1,7 млн грн.

- Підрозділи аудиту першочергову увагу приділяють проведенню перевірок суб’єктів господарювання, що мають ризики в своїй діяльності, тобто використовують ризико-орієнтований підхід, - каже начальник Головного управління ДФС у Тернопільській області Ігор Комендат. - Зростання надходжень до бюджету наразі здійснюється винятково за рахунок детінізації економіки. Фахівці відомства перевіряють лише тих платників, які входять до ризикових груп або використовують так звані «тіньові схеми», уникають сплати платежів до бюджетів, мінімізуючи податкові зобов’язання.

Нагадаємо, із планом-графіком проведення планових документальних перевірок на 2019 рік можна ознайомитись на субсайті ДФС України у розділі «Діяльність», підрозділ «Плани та звіти роботи».

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео