Віра Олександрович

Вірити чи не вірити: Тернопільщина посіла 6-те місце в Україні (фото, відео)

Тернопільщина посіла 6-те рейтингове місце в Україні. Причому нашій області у 2017 році вдалося покращити свої показники аж на 14 позицій, у порівнянні з 2016-м.

Про це сьогодні, 30 травня, на засіданні колегії обласної держадміністрації повідомила директор департаменту економічного розвитку і торгівлі Галина Воляник.

- За звітний період зафіксували зростання обсягів виробництва сільськогосподарської продукції на 6,6% (2 місце серед областей – прим.), - каже вона. – Проте значно погіршили попередню динаміку сільгосппідприємства Кременецького, Лановецького, Монастириського, Підгаєцького і Шумського районів. Окрім того, у 2017-му індекс будівельної продукції в області зріс на 3,1%.

Власне, складали такий рейтинг за підсумками оцінки результатів діяльності регіонів України у всіх напрямках: від економічної ефективності до фінансової самодостатності і навіть соціального захисту та безпеки. Експерти брали до уваги 65 показників у 12 основних сферах. І не всі результати нашого краю були однаково високими, визнає Галина Воляник.

- Напрям “Економічна і соціальна згуртованість” включає 3 показники, за якими область посіла 12 місце, - каже вона. - Зокрема, показник валовий регіональний продукт у розрахунку на одну особу в області за 2017 рік склав 29 247 грн. Це - 22 місце.

Натомість за напрямом “Економічна ефективність” область посіла 11 місце. Цей моніторинг включав 7 показників, які характеризують стан розвитку реального сектору економіки (промисловість, сільське господарство, будівництво) і рівень цін на споживчому ринку. Причому показники районів – дуже різні, додає пані Воляник.

- За результатами рейтингової оцінки, аутсайдерами серед районів краю є: Монастириський, Бережанський, Підгаєцький, Зборівський і Кременецький райони. Натомість у п’ятірку кращих увійшли: Тернопільський, Лановецький, Збаразький, Бучацький і Підволочиський райони.

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, залучених в економіку області із початку інвестування станом на 31.12.2017 р. склав лише 45 млн дол. США, що на 6,5% менше, ніж на початку 2017-го (25 місце серед регіонів України – прим.).

- У кінці минулого року на одну особу у середньому в області припадало 42,8 дол. США прямих іноземних інвестицій (25 місце, в Україні - 925 дол. США – прим.). Найменші обсяги залучених іноземних інвестицій на одного жителя зафіксували у Бережанському (0,5 дол.), Козівському (0,3 дол.) і Лановецькому (0,1 дол.) районах.

Такою ідеєю аналізу поточної ситуації як в області, так і в країні, задоволений голова обласної держадміністрації Степан Барна. Мовляв, така статистика дійсно зображає повну картину того, чого ми досягнули. Причому кожен зможе зрозуміти свою частку відповідальності за спільну справу – поступальний розвиток краю і держави.

До слова, результати аналізу соціально-економічного розвитку області у 2017-му засвідчили: Тернопілля страждало від відтоку інвестиційного капіталу, збільшення кількості безробітних і кримінальних правопорушень. Окрім того, владу стурбувало зростання обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферу.

[gallery order=«DESC» columns=«1» size=«full» link=«file» ids=«157226,157227,157229»]

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео