«Владі абсолютно байдуже» – актори тернопільського театру зробили гучну заяву на підтримку колеги (відео)

актори

Відеозвернення, де відкривають жорстку правду в театральному житті, записали актори Тернопільського драматичного театру ім. Тараса Шевченка. Вони обурені подіями у Національному академічному українському драматичному театрі ім. М. Заньковецької. А саме тим фактом, що головному режисеру Федору Стригуну відмовляються продовжити контракт на наступний рік.

- У театральному житті нашої держави стався надзвичайний випадок, який сколихнув усі театри в Україні. Директор Національний академічний український драматичний театр ім. М. Заньковецької надіслав листа головному режисерові, народному артисту, лауреату Національної премії ім. Тараса Шевченка, академіку Федору Стригуну про те, що з ним не продовжать контракт на наступний рік. Ця подія глибоко схвилювала наш колектив. Він віддав понад 50 років служінню українському театру, але в один момент став не потрібним керівнику. У нас виникає питання: якщо можна так чинити з такою постаттю як Федір Миколайович Стригун, то що може очікувати нас, акторів? Як бути далі українському театру і як ми можемо себе захистити? Конфлікт у театрі ім. Заньковецької показав, що владі до того, що відбувається в театрі, абсолютно байдуже, – йдеться у заяві.

Довідка: Федір Стригун – головний режисер театру, народний артист України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка

Освіта – Київський державний інститут театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого (курс заслуженого діяча мистецтв УРСР Володимира Олександровича Неллі). Після закінчення інституту грав у Запорізькому українському музично-драматичному театрі (нині – імені Володимира Герасимовича Магара). З 1965 року – актор театру імені Марії Заньковецької, з 1987 року – головний режисер, художній керівник театру.

Державні нагороди – Орден Ярослава Мудрого V ступеня, Орден «За заслуги» I, II, ІІІ ступенів, Лауреат премії імені Миколи Садовського, Лауреат премії імені Івана Котляревського, обласна премія в галузі культури, літератури, архітектури та мистецтва в номінації «Театральне мистецтво» імені Бориса Романицького за 2011 рік – за режисерські постановки, здійснені протягом останніх трьох років Медаль «Ветеран праці».

Фото з відкритих джерел, відео Андрія Малиновича

Вибір читачів за тиждень

Відео