Віра Олександрович

Власних доходів у 2021 році Тернопільщина отримає лише 801 мільйон (фото, відео)

Зала1

Тернопільщина вже має бюджет на 2021 рік. І прогноз власних доходів без урахування трансфертів заклали у розмірі 801 мільйон гривень. 

Нагадаємо, 3-тє засідання 1-ї сесії Тернопільської обласної ради 7-го скликання відкрили о 10:30 сьогодні, 23 грудня. На ухвалення всіх запланованих пунктів порядку денного депутати витратили близько 4-х годин.

У кошторисі на наступний рік насамперед передбачили витрати на всі нагальні потреби бюджетної сфери, наголосив начальник обласного департаменту фінансів Степан Скибиляк. Тобто фінансисти врахували і зростання зарплат для педагогів, і додаткові кошти на програму «Турбота» тощо.

– Основними дохідними джерелами бюджету є податок і збір на доходи фізичних осіб (ПДФО – прим.) – це 91,8% надходжень загального фонду, а також – податок на прибуток підприємств – 4,6% від загалу, – констатує він.

Скибиляк
Скибиляк

Отже, джерела доходів загального фонду обласного бюджету, за його словами, забезпечують такі суми надходжень: - податок на доходи фізичних осіб – 735 млн грн, - податок на прибуток підприємств – 37 млн грн; - рентна плата за спеціальне використання природних ресурсів – 7,3 млн грн, - плата за надання адмінпослуг – 20 млн грн, - частина чистого прибутку (доходу) комунальних унітарних підприємств та їхніх об’єднань, яку вилучають до бюджету, – 240 тис. грн; - надходження від орендної плати за користування цілісним майновим комплексом та іншим майном, що перебуває у комунальній власності, – 350 тис. грн; - орендна плата за водні об’єкти – 380 тис. грн, - інші надходження – 730 тис. грн.

Зала2
Зала2

Спеціальний фонд обласного бюджету за доходами у 2021-му запланували в сумі 87,1 млн грн, у тому числі: власні надходження бюджетних установ – 84 млн грн, екологічний податок і стягнення за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища внаслідок господарської та іншої діяльності, – 2,7 млн грн; надходження коштів від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва – 0,2 млн грн.

– Нагадую, кошти спеціального фонду мають цільовий характер і використовуються згідно із чинним законодавством, – наголошує Степан Скибиляк.

Хоча без обговорення не обійшлося, врешті депутати таки дали 60 голосів «за». Також на сесії прийняли зміни до кошторису на 2020 рік. Вони стосувалися, зокрема, розподілу освітньої і медичної субвенції, отриманої із державної казни. Власне, перебіг засідання був доволі раціональний. Такий поворот подій втішив голову обласної ради Михайла Головка. Тому на завершення засідання він навіть виголосив подяку депутатам.

Президія
Президія

– Є пропозиція не закривати сесію, бо можуть бути нагальні потреби і нам треба буде терміново зібратися, - каже він. – Оголошую перерву з умовою додаткового повідомлення про наступне засідання. Я вам хочу всім подякувати за роботу, подякувати за ухвалений бюджет, побажати гарно відсвяткувати Новий рік і Різдво. Нехай Господь оберігає вас і ваші родини…

До речі, депутати сьогодні встигли обговорити кілька місцевих програм, а також - змінили тип і статути ряду комунальних підприємств. Тож про інші подробиці засідання читайте на «Терені» згодом.

Фото і відео з трансляції сесії на сайті облради 

Вибір читачів за тиждень

Відео