Віра Олександрович

Вояки АТО – проти планів Тернополя щодо будівництва торгово-розважального центру на Львівській трасі (фото)

Основне

Вояки АТО, які отримали по 6 сотих землі для ведення присадибного господарства або садівництва на Львівській трасі, - категорично проти планів Тернополя щодо будівництва поруч із їхнім кооперативом великого торгово-розважального центру.

Йдеться про 14 га біля Тернополя, у напрямку Львівської траси, які хочуть поділити на три частини.

Нагадаємо, 3-тє засідання 12 сесії Тернопільської обласної ради відбулося 28 листопада (про це «Терен» докладно писав ТУТ, ТУТ і ТУТприм.). Саме тоді члени садового товариства представили свій план розвитку території і пояснили, в чому бачать проблему.

- Тут загалом - 833 ділянки, які отримали вояки АТО, - каже голова садового кооперативу Ігор Тарнавський. – У цьому масиві передбачене місце під поліклініку, дитячий садок на 350 дітей (4), школу на 650 учнів (2). Також ми передбачили на плані торгово-розважальний комплекс і повноцінне спортивне ядро (1).

Земля3_LI
Земля3_LI

Окрім того, на ділянці, на яку зазіхає місто, мають бути дві свердловини і водонапірні башти (3) для постачання жителів масиву. Передбачили вояки навіть торговельний комплекс і 5 невеликих продуктових крамниць.

- За розробленим детальним планом, затвердженим у серпні 2018 року, у нас є 3 трансформатори потужністю по 1050 кВт, - додає Ігор Тарнавський. – Уже лінію навіть провели. Проклали і понад 22 км труб водопостачання. Підключили до них близько 500 ділянок, тобто вода уже є на більшості подвір. Світло проклали на 70%. Не вистачає кабелів. Але ми весь час наштовхуємося на супротив: то один шматок землі хочуть вкрасти, то інший.

Земля1
Земля1

Коли вояки почали облаштовувати свій кооператив, то це були запущені поля. Ігор Тарнавський пригадав, як туди привезли першу водонапірну башту і почали роботи із облаштування «селища». Не задіювали у планах лише смугу, де розташована ЛЕП (5), бо її не хочуть переносити, а відтак – будувати там щось не можна.

- Ми зверталися із проханням про передачу всієї землі кооперативу, - додає він. – Лише тоді зможемо шукати партнерів та інвесторів. Навіть дороги ми не можемо поки що нормальні зробити, бо вони – у державній власності із призначенням «для передачі передового досвіду». Як це так? Ми не можемо цього зрозуміти. Адже там – суглинок, який може бути передовий досвід сільського господарства?

Власне, у «селищі» передбачили центральні дороги - по 12 м, а поперечні – по 11 м, причому 2 м – на тротуар, решта – на проїжджу частину.

- Ми це все зберігаємо, адже хочемо зробити такий зразковий населений пункт, - пояснює Ігор Тарнавський. – Адже це – один-єдиний в Україні подібний кооператив вояків АТО, який зробив такий ривок за короткий час.

На сесії облради планувався виступ юриста, який захищає інтереси власників ділянок. Адже вони впевнені: земля була у державній власності, а тому місто взагалі не має права там щось планувати, бо «державною власністю розпоряджається область».

- Ми хочемо, аби керівництво Тернопілля заборонило Держгеокадастру вчиняти будь-які дії із державними землями, - наполягає пан Тарнавський. – Щодо планів Тернополя… Питається, що важливіше: школа, садочок, стадіон чи величезний торгово-розважальний комплекс, який хоче збудувати місто?

Ігор Тарнавський нагадав, що поруч із їхнім «селищем» є 2 великих «обжитих» садових кооперативи, де побудувалися і живуть чимало людей – понад 800 родин. Вони усі працюють і платять податки у Тернополі, але тернополянами не вважаються і «картки тернополянина» їм не дають. У більшості із них є діти, які навчаються у міських школах, а це – не всім зручно. Тим паче, що пільг ця малеча також у місті не має. Звісно, вони не проти зведення нових школи і садочка – поруч із домом. Тобто конфлікт, що наростає, може зачепити дуже велику кількість людей. І ставити крапку у цій справі – зарано. Тож «Терен» буде стежити за подальшим перебігом подій…

Фото і відео авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео