Оксана Мацьопа

Всеукраїнський табір «ЛЕГІОН-26» триває на Тернопільщині

Участь виховно-вишкільному військово-патріотичному таборі беруть майже 100 пластунів та 30 інструкторів з різних областей України

Фото: Тернопільська обласна рада

На Тернопільщині триває Всеукраїнський виховно-вишкільний військово-патріотичний табір «ЛЕГІОН-26». Про це повідомили в Тернопільській обласній раді. Участь у таборі беруть майже 100 пластунів та 30 інструкторів з різних областей України.

Молодь освоює загальновійськові дисципліни. Фахові інструктори — учасники бойових дій, навчають військової топографії, тактичної медицини, самооборони, стрільби зі зброї тощо. Молодь опановує навички керування БПЛА. Організували захід представники «ПЛАСТу» разом з Тернопільським обласним пластовим вишкільним центром. 

Пластунів привітав перший заступник голови Тернопільської обласної ради Володимир Болєщук.

«Такі патріотичні вишколи формують справжнього українця, формують характер, силу волі та витривалість, мотивують і загартовують молодих людей. Адже саме учасники таких патріотичних вишколів сьогодні зі зброєю в руках захищають нашу державу. На жаль, серед воїнів-пластунів є ті, хто віддав найцінніше в боротьбі за суверенну державу. Це Віктор Гурняк, Віталій Дерех, Євген Подолянчук, Дмитро Пащук, Артем Димид, Ростислав Бальзан, Максим Вороб’єнко, Микола Гордійчук, Володимир Петрук. Вони – Герої, все життя присвятили пластовій присязі та служінню державі, – сказав Володимир Болєщук. – У 1991 році на Тернопільщині патріотичні вишколи започаткував світлої пам‘яті наш земляк Іван Гавдида, який трагічно зaгинув. Він жив ідеєю націоналізму та формуванням патріотичної молоді, яка будуватиме незалежну Україну. Саме він привіз на наші терени перших гуртківців-пластунів і тут відбулись перші табори. Його справа живе. Щороку на Тернопільщину приїжджають різноманітні патріотичні організації зі всієї країни, цілеспрямована молодь, яка прагне знати героїчну історію України та її боротьби за незалежність».

За постійну співпрацю та підтримку пластового руху Володимиру Болєщуку вручили подяку та урочисто оголосили його Пластприятом.  

До слова, учасники табору «Легіон-26» самостійно розпочали масштабний збір на 1 мільйон гривень на 7 дронів DJI Mavic 3, 10 рацій MOTOROLA DP4400E, 2 зарядні станції Bandera Power та Starlink з метою використання цього спорядження для навчання, а після табору – передачі його на потреби ЗСУ.

Молодь у таборі відвідали волонтери Благодійного фонду «Покрова» і передали продукти харчування тривалого зберігання, які отримують від іноземних виробників завдяки співпраці з «Нестле Україна».
 
Пласт завжди дбав про якісні вишколи для молоді. Не виняток і табір «Легіон», який до снаги пройти лише найвитривалішим, найсильнішим духом. Учасники розпочали свій шлях із подолання найвищих хребтів Карпат, сплавлялися Черемошем, через ліси пішки добиралися до теперішнього місця таборування. Що чекає їх далі - знають лише організатори та інструктори, - розповіла директорка Благодійного фонду «Покрова» Любов Вовк. - Свого часу я пластувала, тож знаю, як на таборі, далеко від дому, хочеться солодкої радості. Найвишуканішим десертом у пластунів є згущене молоко, перемішане в казанку з печивом, та посмаковане після чергового нічного випробовування. Тому ми радіємо, що маємо змогу привезти для молоді саме солодощі - сухі сніданки з шоколадним смаком та зернові солодкі батончики. Впевнені, такі ласощі доповнять яскраві спогади про нелегкий військовий вишкіл, а також додадуть юнакам і юначкам сил для подолання всіх перешкод, які чекають їх попереду, та зміцнять їхній дух і незламність у бажанні перемогти найперше - самого себе".

Фото: Тернопільська обласна рада

Вибір читачів за тиждень

Відео