Вулиці, тварини й рослини Бережан (фоторепортаж)

богиня в раю-IMG_0841

Передати настрій свого старовинного міста, емоції тварин і красу рослин однаково добре вдається фотографині Наталії Леськів із Бережан.

Місто, з його давньою архітектурою, присмаченою чи то золотим світанком, чи то пудрою туманів, зачаровує. Тварини, схоплені у цікавий момент, здається, промовляють щось. А рослини, до котрих фотографиня пильно приглядається, передані так колоритно, що наче пахнуть.

Тож поспілкувалась із пані Наталею про фотографію та розпитала про її улюблені об’єкти в Бережанах і найкращий час для фото; про те, що робить світлини особливими; та про те, як позують… равлики.

богиня і цвіт-IMG_6876
богиня і цвіт-IMG_6876

— Коли ви почали фотографувати?

— Фото любила ще з дитинства. Могла годинами розглядати одні й ті ж світлини, вишукуючи в них різні деталі. Мріяла мати маленьку фотолабораторію, проте розвиток техніки змінив усе. Батько на шістнадцятиріччя подарував мені плівковий “Кодак”… Потім з’явились мобільні телефони — знимкувати стало дешевше та простіше. Та в основному ці можливості використовувала суто для роботи, хоч інколи мене зваблювали кульбабки, хмари і будячки.

Активно займатись фотографією почала років два тому. Це був складний період у моєму житті. Можна сказати, кардинально змінювався вектор руху. Тоді й випадково познайомилася з відомим бережанським художником Володимиром Недільком. Було несподівано та приємно чути від нього: «В тебе це виходить», «Твої фото надзвичайні!», «Чому б не робити те, що тобі подобається і тим більше вдається»… Так в мене з’явилася підтримка (хороший друзяка), камера й улюблена справа.

103095776_257364028673331_713711083374238116_n
103095776_257364028673331_713711083374238116_n

IMG_1017 (2)
IMG_1017 (2)

IMG_1649
IMG_1649

— На ваших світлинах постають Бережани із давніми будинками. Розкажіть, що саме у місті викликає найбільший інтерес.

— Люблю пройтись містом, не поспішаючи. Цікаво, що роками живу у Бережанах, а є багато доріг, якими йду вперше. Хоча… центральними вулицями щодня ходжу, а бачу все по-іншому. Тоді й люблю приглядатися до старих будинків і двориків. Мабуть, погода теж впливає, і мій внутрішній настрій.

IMG_2131
IMG_2131

IMG_7456
IMG_7456

— У вас чимало фото у призахідному світлі, а ще мені дуже сподобались Бережани у таємничому тумані. Яка ваша улюблена пора дня й року для фотографування?

— Найулюбленіша пора для фотографування — коли у мене вихідний! (сміється — А.З.) А якщо серйозно, то все залежить від настрою. Камера завжди зі мною, буває, йду зранку, а місто спить, лиш де-не-де окремі постаті виринають з туману… і рука мимоволі тягнеться до камери. Або навпаки — погляд зупиняється на яскравих кольорах квітів чи просто ловлю настрій друзів чи випадкових перехожих.

Дуже рідко планую фотосесії. Це виходить спонтанно, або «по дорозі» до важливих справ. Звичайно, зручно, коли комфортна погода й потрібне освітлення. Але які класні фото, коли на вулиці дощ! Хочу спробувати нічну зйомку, тут ще не маю досвіду.

Пора року для мене не має великого значення, тому що фотографую, коли хочеться, а не за календарем…

IMG_2300
IMG_2300

IMG_2731
IMG_2731

IMG_5768
IMG_5768

— Що вам важливо передати на світлинах?

— Мені завжди цікаво, що саме на світлинах бачать інші. Адже часто фотографії мають філософський зміст. Хтось бачить красу природи, цікавих комашок чи обдерті старі будинки… А хтось бачить життя з усіма його відтінками.

— Важко не помітити, що вас цікавить рослинний і тваринний світ. Чому?

— Це, можна сказати, готовий простір для творчості. Захоплює все: квіти, вкриті інеєм, або, коли на них джміль, бджілка чи велика краплина ранкової роси… До речі, обожнюю осінню пору з її неперевершеними барвами…

Фото тварин зібрані в альбом «Добрі, злючі і колючі». Думаю, тут все зрозуміло. Кожна тваринка має свій темперамент, цікава поведінкою і так багато можна побачити в її очах. На жаль, вдома у мене лише рибки, папужка, хом'ячок, мишка, ну і мій улюбленець равлик… Павло.

IMG_1970
IMG_1970

— Розкажіть про кількох найоригінальніших “моделей”. У вас є добірка із павучками та слимачками. Яка особливість роботи з ними?

— З равликом під час фотосесії проблем нема — він усе робить правильно: рухається повільно, плавно, суцільне задоволення! Равликів багато після дощу, влітку. Люблю спостерігати за ними. Здається, що в той час в них найвищий рівень насолоди від життя.

З павучками непросто. Тут головне не захоплюватись надмірно, бо найцікавіші павутинки і павучки бувають у важкодоступних місцях і, чим далі, або чим вище, тим обережніші мають бути кроки.

IMG_2574
IMG_2574

— У вас багато рослин. Які вам подобається фотографувати найбільше?

— Тут все просто — найцікавіші, найкрасивіші й найстрашніші… Всі най, най, най!

IMG_6883
IMG_6883

IMG_7593
IMG_7593

IMG_7597
IMG_7597

— Зараз осінь. Які особливості фотографування у цю пору?

— Фотографую з захопленням, тому що осінь — моя улюблена пора. Восени ніби сходяться всі пори року — і зелень літа, і золото осені, і зимовий сніг та іній, і навіть несподівана поява бруньок чи друге цвітіння деяких квітів… З технічної сторони, восени дуже вдале м’яке освітлення, що дає змогу робити просто божественні фото!

Вибір читачів за тиждень

Відео