Орест Сарматський

Вирощування батату набуває популярності серед українських фермерів (Агроновини)

2601 (Copy)

В Україні площі під бататом постійно розширюються, хоча наразі складають всього близько 100 гектарів.

В Україні традиційно вирощують картоплю. Ідея замінювати його бататом з’явилася, оскільки змінюється спосіб життя людей – вони менше рухаються, менше працюють фізично, стають популярним спорт і здорове харчування. Саме зацікавленість в здоровій їжі викликає інтерес до батату. Попит на культуру зростає не тільки в Україні, а й у всій Європі, в Китаї. У будь-якому регіоні України можна вирощувати батат. Ця культура стає дуже популярною для вирощування в приватному секторі. Але дачники в основному вирощують старі сорти кормового призначення, з червоною шкіркою, білі або кремові всередині, добре адаптовані до наших ґрунтово-кліматичних умов України. І хоч ці сорти забезпечують хороший урожай, вони не цікавлять ринок: ні ресторани, ні супермаркети не зацікавлені в такому продукті. Проте, такі сорти популярні серед городників, оскільки їх легко вирощувати і вони, як і будь-який вид батату, корисні і підходять як дієтичний продукт для людей з діабетом та іншими захворюваннями. Оскільки не кожен може дозволити собі регулярно купувати продукт за ціною 90 – 100 гривень за кілограм, люди вирощують батат для власного споживання. Зараз фермери продають батат за ціною 40 – 60 грн за кілограм і дорожче. Все залежить від класу кореневих бульб, сорти, товарного вигляду. Найбільше такої культури потребують люди віку 50+, оскільки у них частіше зустрічаються такі проблеми зі здоров’ям, як підвищення рівня цукру в крові. Але купівельна спроможність таких громадян, найчастіше, низька, тому вони не можуть дозволити собі регулярно купувати батат. Споживач не може зрозуміти, чому за «солодку картоплю» йому пропонують заплатити більш ніж 100 грн. Батат нічого спільного з картоплею не має і для зростання місцевого ринку необхідно більш активно інформувати споживачів про корисні властивості цієї, без сумніву, перспективної для вирощування в Україні культури. Джерело: https://www.seeds.org.ua

Ціни на цибулю зростають: дізнайтеся чому

Більшість українських фермерів, що вирощують цибулю, не мають обладнаних місць для її зберігання. Саме через це вони намагаються продати продукцію одразу після збору врожаю, або до початку перших морозів. У такі періоди пропозиція цибулі на ринку достатньо висока, а ціни низькі. До середини ж осені кількість цибулі українського виробництва на ринку зменшується, а ціни на продукт зростають. На найбільшому гуртовому фермерському ринку країни у селі Великі Копані на Херсонщині лише за день ціни на жовту ріпчасту цибулю зросли на гривню – до 8 грн за кілограм. Велику цибулю взагалі подають по 10 – 11 грн за кілограм, пише AgroTimes. Решта овочів цього тижня практично не подорожчала. Зокрема, стабільними залишаються ціни на продукцію борщового набору. Фермери продають картоплю та буряк у середньому по 6 грн за кілограм. Ціни на моркву коливаються від 5 до 6 грн за кілограм. Оптова вартість помідорів, вирощених на відкритому ґрунті, наразі стартує від 10 грн за кілограм. У той же час тепличні томати у Великих Копанях фермери продають по 20 – 25 грн за кілограм. Такий діапазон цін на всі типи помідорів – червоні, рожеві та жовті.

Джерело: https://www.seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео