Орест Сарматський

В Україні заборонили рекламувати дитяче харчування (Агроновини)

2502 (Copy)

У парламенті ухвалили законопроєкт, що регулює норми та стандарти дитячого харчування.

Закон набуває чинності з дня його опублікування і буде введено в дію через 6 місяців після набуття ним чинності. «За» проголосували 273 народні депутати. Законопроект №4554 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС» було прийнято на позачерговому засіданні Верховної Ради, в другому читанні. Завдяки цьому, вперше в Україні буде створено кардинально новий підхід до системи дитячого харчування. Над законопроектом працювали народні депутати, представники уряду та бізнес-асоціації. Зокрема, Аграрний комітет UBTA прийняв активну участь у розробці та доопрацюванні проекту закону. На черзі стоїть найцікавіше завдання: це гармонізація вимог Європейського Союзу та України щодо сфери дитячого харчування. Відтепер, колишні бюрократичні дозвільні норми, які гальмували вихід вітчизняної продукції на ринок ЄС та створювали бар’єри українцям для доступу до дитячого харчування європейського рівня, більше не діють. Скасовується вимога для виробників щодо вирощування сировини для дитячого харчування у «спеціальних сировинних зонах», якість продукції стоятиме вище за її походження. Вимога щодо складання «Декларацій відповідності» та дотримання «Технічних регламентів» більше не діятиме – в ЄС такі норми стоються виключно нехарчової продукції; Скасовується обов’язкова вимога державної санітарно-епідеміологічної експертизи інгредієнтів та готового дитячого харчування – процедура не гарантувала безпечність дитячого харчування; Також діятиме заборона комерційної реклами дитячого харчування в противагу грудному вигодовуванню. Регулювання дитячого харчування в Україні буде синхронізовано з правилами ЄС – наша продукція зможе вільно постачатись у країни Європи та по якості буде аналогічною європейській. Буде збережено і «соціальну складову», тобто, певні категорії дітей зможуть отримати від держави безкоштовне дитяче харчування.

Джерело: https://agroter.com.ua Сік із пшениці виготовляють фермери на Хмельниччині

2502 (Copy)
2502 (Copy)

Вирощування мікрозелені – хороша можливість стати фермером для містян. Таке заняття не потребує наявності земельних ділянок, а інвестиції у ферму порівняно невисокі. Крім того, можна створювати додану вартість продукції, здійснюючи переробку мікрогріну. Через популяризацію здорового способу життя та харчування такі продукти стають дедалі популярнішими, а українські фермери, що займаються мікрозеленню, виграють у конкурсах стартапів, повідомляє SEEDS. Підприємиця Леся Дячук разом з чоловіком виготовляють сік із паростків пшениці. Їхній продукт зайняв друге місце на битві стартапів у Хмельницькому. Виробники отримали грошову винагороду у розмірі 125 тис. гривень для подальшого розвитку свого проєкту.

- Цей сік дуже популярний у європейських країнах. Український же споживач лише знайомиться з продуктом. Сік із паростків пшениці солодкий на смак та має приємний трав’яний аромат. Якщо зараз, холодного осіннього ранку випити такого соку, ви відразу згадаєте літо. Це покращує настрій. До того ж продукт дуже корисний. Часто ми обираємо спіруліну, авокадо та інші екзотичні продукти, але недооцінюємо корисні культури, які вирощують в Україні, – розповідає Леся Дячук.

Джерело: https://www.seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео