Виявляється, серйозні проблеми із Генпланом - не лише у Тернополі

chortkiv2

Нещодавно Чортківська міська рада замовила Українському державному НДІ «ДІПРОМІСТО» новий проект Генерального плану міста. Справа його розробки вже розпочалася. Чим була викликана необхідність створення нової містобудівної документації, яка визначає на десятиліття вперед головні рішення з розвитку, планування та забудови міста?

Попередній Генплан, розроблений ще у радянські часи, а саме у1974 році, безнадійно застарів в усіх сенсах. Зрозуміло, що і країна, і наш Чортків, і умови містобудування, і технології за 40 років дуже змінилися. Планування міста тоді орієнтувалося головним чином на промисловий розвиток у ньому великих промислових підприємств, на присутність у ньому великої військової бази, на постійне зростання населення. Нині більшість великих промислових підприємств Чорткова припинила діяльність, ріст чисельності населення загальмувався, повідомляє Зелений світ.

Спроби здійснити коригування головного містобудівного документа було здійснено вже у новому столітті. Коригування було пов’язане з необхідністю встановлення нових меж міста і приєднання до нього додаткових територій. На той час місто вже активно розбудовувалося за рахунок земель суміжних сільських рад, головним чином Угринської та Білівської. Фактично територія міста сягала 1740 гектарів, тоді як de jure власні міські землі залишалися старих межах – усього лиш 1120 га. Постала також необхідність визначенням меж історичного ареалу міста – адже у 2001 році Уряд включив Чортків до списку історичних міст України.

На жаль, як виявилося, тодішньому керівництву мерії забракло відповідальності для того, аби забезпечити якісне планування розвитку міста та гармонійне врахування у ньому громадських, державних та приватних інтересів. Можна стверджувати, що нашим можновладцям Генплан був потрібен лише для того, аби розв’язати руки у справі непрозорої та нераціональної приватизації земельних ділянок.

- Мою статтю можна прочитати на сайті ЕГО «Зелений Світ» - у ній намагаюся  прокоментувати недоліки колишнього планування та забудови території  Чорткова і, зокрема, старого Генплану міста. Як Ви вже знаєте, минулого року його було скасовано судовим рішенням за нашим (ЕГО «Зелений Світ») позовом. Ближчим часом громада повинна брати участь у розробці нового Генплану – з тим, аби він відповідав довгостроковим інтересам мешканців міста, а не лише інтересам грошовитих забудовників,  - повідомляє виконавчий директор ЕГО „Зелений Світ” Олександр Степаненко.

Також читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео