Орест Сарматський

Визначили області-лідери з найбільшою вартістю орендної плати за землю (Агроновини)

0801 (Copy)

За результатами земельних торгів, проведених територіальними органами Держгеокадастру, за 9 місяців 2019 р. розмір річної орендної плати збільшився на 7,6 млн грн порівняно з аналогічним періодом 2018 р. У 2019 році цей показник становить 153,4 млн грн, тоді як у 2018 році – 145,8 млн грн. 

Про це повідомляє agropolit.com з посиланням на пресслужбу уряду.

Водночас за січень-вересень 2019 р. площа переданих в оренду на аукціонах земель зменшилася на 5,1 тис. га: з 46,1 тис. га за 9 місяців 2018 р. до 41 тис. га у 2019 р.

Також, порівняно з минулим роком, зросла середня вартість орендної плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, що тепер становить 3,74 тис. грн, тоді як цей показних у 2018 р. становив 3,16 тис. грн.

– Варто зауважити, що найвища плата за користування земельними ділянками встановлена у Полтавській (44,14% від НГО), Львівській (33,63% від НГО), Чернігівській (31,26% від НГО), Сумській (31,02% від НГО) та Івано-Франківській (30,42% від НГО) областях, – йдеться в повідомленні.

Окрім цього, найбільшою площею земельних ділянок  cільськогосподарського призначення державної власності, переданих в оренду, відзначилися Одещина (5,6 га), Волинь (3,5 га), Миколаївщина (3,1 га).

Ціни на цибулю вже у кілька разів нижчі, ніж минулого року

Рік на рік не схожий… Більшість виробників цибулі так пояснюють ціни на свою продукцію, які можуть бути в рази менші чи більші із року в рік (коливання можуть сягати 1000% різниці). Про це повідмялє Kurkul.com спільно з FreshBot.

З точки зору звичайного трейдера в Нідерландах чи Німеччині, це нісенітниці… Та в неврожайний рік вони перекривають, заздалегідь купленим імпортом, всі внутрішні потреби. Українська цибуля була цікава їм минулого року, проте великих обсягів та довгострокових домовленостей досягти не вдалось.

Більшість «виробників» у цибулевих регіонах вже констатують, що ціни в рази менші, ніж минулоріч, хоча і потреби внутрішнього ринку України з'їдають багато. Надлишки рахувати ще рано, проте вже зараз треба замислитися над тим, куди системно можна експортувати цибулю.

Супермаркети та ринки рясніють цибулею за цінами від 5-6 грн/кг (у південних регіонах) до 7-8 грн/кг (у центральних регіонах та Києві). Покупцеві є з чого вибирати та, з легкістю поторгувавшись, зробити запас на зиму за дуже привабливими цінами.

Прогнозувати в Україні давно стало неможливо, але одне сказати можна із впевненістю – буде важко втримати ціни на рівні умовної рентабельності, проте вікна можливостей можуть виникати несподівано, треба лише вірно прийняти рішення і діяти.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео