Дарія Шевченко

«Вже другу домівку втрачаю через війну»: історія Олексія з Луганщини, який волонтерить у Тернополі

Спершу Олексій покинув житло в Первомайську, потім переїхав в місто Золоте, де проживав за 800 метрів від фронту

Олексій Волков родом із Первомайська Луганської області. Після окупації міста російськими військами у 2014-ому, переїхав у місто Золоте на Луганщині, яке підконтрольне Україні. Через лютневе повномасштабне вторгнення Росії Олексієві разом із матір'ю довелося виїхати й звідти. Поселилися у Підволочиську. Олексій разом із друзями нині волонтерить у Координаційному штабі підтримки оборони України. 

Вже другу домівку втрачаю через війну. Вдруге втікаємо від орків. Спершу ми з рідними покинули житло в Первомайську, наш будинок обстріляли. Переїхали до бабусі в місто Золоте. Жили за 800 метрів від лінії фронту. За вісім років російсько-української війни звикли до перестрілок, але нинішнє масштабне вторгнення на нашу землю шокувало. Росіяни цілеспрямовано луплять по домівках українців. Це викликає лють і ненависть, потрібно боронити рідну країну, – розповів Олексій.

Чоловік ділиться, що кілька років працював у Харкові, але напередодні війни приїхав на Луганщину, відвідати матір. 

Відкриваю 24 лютого інтернет – війна. До 1 березня у Золотому було більш-менш тихо, гатили по Харкову. А далі спрямували вогонь і на нас. Зруйнували електричну підстанцію, знищили інфраструктуру. Багато людей залишилися без житла. Знайомий виїжджав і взяв нас. Дав пів години, щоб зібратися. Виїхали до міста Гірське на Луганщині. Зупинились у місцевій лікарні. 5 березня там було тихо, а наступного дня почали бомбити. Завдяки Гуманітарній місії «Пролісок» ми виїхали до Дніпра, але й там не почувалися в безпеці, тому через два дні рушили на Тернопільщину, – розповів Олексій.

Зараз Олексій проживає у Підволочиську, вдячний за прихисток та підтримку. Каже, що в час війни потрібно бути корисним у будь-якій сфері, тому вирішив разом з друзями долучитись до розвантаження та сортування продуктових наборів на Схід України.

Хочемо бути корисними. Приїжджаємо до координаційного штабу, щоб допомогти фасувати продукти для українців, які залишилися у гарячих точках. У час війни потрібні зусилля кожного, мобілізувалась вся Україна. Наступного дня після приїзду на Тернопільщину я пішов у військкомат, пройшов медкомісію і став на військовий облік. Готовий воювати, брати в руки зброю, бо треба захищати свою країну, свій дім, своїх рідних, – підсумував чоловік. 

Якщо ви теж хочете долучитися до волонтерської праці, телефонуйте до нашого штабу за номерами: 

+ 380676785913

+ 380952683229.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео