Я роблю так. Як вивчити англійську мову

Screenshot - 28_12 002

Вчити мову ніколи не пізно, а для того, щоби робити це максимально ефективно, важливо знайти правильний підхід. І так, «правильного» підходу немає. Є найбільш оптимальний для кожного. Намацувати його допоможуть поради тернополянки перекладачки, лінгвістки й авторки блогу про мови Юлії Костюк. Заспойлерю, що чи не найважливішим є визначитися із тим, для чого вам знання мови і на цьому будувати стратегію. А ось більше — у тексті. 

Перший крок має чисто світоглядний характер. На уроках у школі (а наші історії з мовами так чи інакше починаються звідти) ми звикаємо сприймати мову у протиставленні «правильно — неправильно», яке допомагає дітям засвоїти основи правопису і граматики, а вчителям — виставляти оцінки. Водночас цей принцип диктує, що є лише чорне і біле, ніяких півтонів, і коли мене як філолога запитують: «А як правильно: Холмс чи Голмс, кращий чи ліпший, поетка чи поетеса?», людей часто фруструє відповідь «Обидва варіанти можливі». На мою думку, мовний бар’єр у вивченні іноземної починається саме тут, і що швидше ви почнете сприймати мову не як шкільну дисципліну, а як засіб спілкування, що допускає варіантність і недосконалість, то краще.

Screenshot - 28_12
Screenshot - 28_12

Ефективний засіб проти страху говорити іншою мовою — поспілкуватися з іноземцем, який вивчає українську. У цій ситуації стресує він, а не ви. Поспостерігайте за власними емоціями, коли співрозмовнику бракує слів, не той відмінок чи не до кінця зрозуміло, про що йдеться. Закладаюся, ви будете проживати момент відкритості, пошуку порозуміння і радості від допомоги іншій людині, аж ніяк не прагнення вгріти її тлумачним словником або збірником граматичних вправ. Повірте, це працює в обидва боки.

Усі говорять, що для опанування мови потрібна конкретна мета — і тут не посперечаєшся. Потрібно чітко сформулювати нащо, навіть якщо звучатиме дивно. Не просто «хочу заговорити», а щоб що? Хочу вивчити німецьку, щоб читати Ніцше в оригіналі, хочу вивчити французьку, щоб вивести своє домашнє вино на французький ринок, хочу вивчити іспанську, щоб автостопом мандрувати Південною Америкою — усе це різні пласти словника і різні навички. Знайдіть власні пріоритети.

1640117027919
1640117027919

Вчитись краще в групі або парі. Це не тільки «пісочниця» для практики, а й чудовий спосіб знайти друзів. Де, як не на мовних заняттях, ви з першої зустрічі дізнаєтеся, чого боїться нова знайома, чим закінчилися її попередні стосунки чи складете спільний план завоювання світу.

Щодня слухайте щось цільовою мовою. Поки ви нічого не розумієте, мозок тихенько вчиться розрізняти межі слів. Коли вже трохи розумієте, тренується передбачати хід розмови. Зараз знайти контент іноземною просто, як ніколи: смішні відео, уповільнені новини, подкасти на будь-який смак.

2
2

Пов’яжіть мову з іншими своїми захопленнями. Можна підписатись на цікавий блог чи пройти навчальний курс на тему вашого хобі на Coursera чи FutureLearn. Так, спершу доведеться шукати кожне третє слово і пробиватися крізь складнішу граматику, зате регулярність залатає пробоїну, через яку з голови постійно витікають нові слова.

Знайдіть спосіб добувати з навчання позитивні емоції, тоді процес піде легше і буде важче кинути.

І ніколи не списуйте відповіді, якщо не встигли підготуватися до заняття.

Запитувала Анна Золотнюк

Вибір читачів за тиждень

Відео