Орест Сарматський

Ягідний кооператив експортує 95% продукції за кордон (Агроновини)

3101 (Copy)

Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Дари Чернігівщини» об’єднав в собі 12 фермерів, аби поставляти ягідну продукцію на ринки Європи. За кордон експортують 95% ягід.

Про це пише gorod.cn.ua.

– Ми не справляємось з тими замовленнями, які маємо на даний момент. Головне в Європі – мати гарну якість. Якщо ти будеш слідкувати за якістю, в тебе ніколи не буде проблем з продажем, – повідомив голова кооперативу та керівник ФГ «Ніжин агроінвест» Андрій Білий.

За його словами, за останні 2 роки на ринки ЄС експортували майже 1,5 тисячі т заморожених ягід місцевого виробництва. Збудували сучасний цех шокової заморозки. Спочатку -38 градусів, потім зберігання при -20. Ця технологія дозволяє утримати ідеальну за своїми характеристиками продукцію. Сьогодні тут за добу заморожують 8 т ягід. Найближчим часом планують вийти на 20 т.

Вартість холодильного комплексу більше 30 млн грн, з державного бюджету компенсували 2,5 млн грн.

Наразі «Ніжин агроінвест» – єдине підприємство із заморозки ягід у північному регіоні України. Вони готові співпрацювати з фермерами з Чернігівської, Полтавської, Сумської та Київської областей у рамках СОК, бо тут є технологія і партнери за кордоном.

Така кооперація дозволить створити нові робочі місця на селі, впевнений Андрій Білий.

За його словами, СОК забезпечить швидкий та потужний розвиток регіонів. Особливо таких сільгоспорієнтованих як Чернігівський. Ягідництво створить швидкі робочі місця в селах і дасть можливість людям на своїй землі заробляти нормальні гроші.

На Рівненщині розвиватимуть мінісироварні

Просто утримувати молочне стадо замало, адже просто здавати молоко невигідно. Потрібно починати переробку. Таку думку висловив голова сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «ГориньДар» Юрій Потапчук під час семінару переробників молочної продукції, представників органів влади та банків. Захід організував Рівненський Центр розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою», передає ukrinform.ua.

У того, хто утримує молочне стадо, бізнес буде в «мінусі», якщо не займеться власною переробкою, – зазначив Юрій Потапчук.

За його словами, просто здавати молоко невигідно, адже з 2016 р., наприклад, приймальна ціна на нього не зросла, в той час, як вартість комбікормів, ветеринарного обслуговування, забезпечення випасами суттєво збільшилася.

– Тому ми для себе зробили однозначний висновок: треба починати переробку. Наша ферма знаходиться у Костопільскому районі, а виробництво – у Гощанському, де нам виділили приміщення для міні-сироварні. Взяли кредит, закупили обладнання. Вивчили безпосередньо досвід роботи аналогічних малих «майстерень» сиру в Польщі, Австрії, Німеччині, в областях Західної України. Але ми вирішили не повторювати їхню рецептуру, а створити свою «родзинку» і почали спеціалізуватися на випуску м?яких, напівтвердих сирів, які нині реалізовуємо невеликими партіями, в тому числі і в Рівному, – повідомив він.

Фермер зазначив, що коли самому молоко виробляти і його переробляти, то одержуєш 15% додаткової вартості. А за гарно налагодженого процесу переробки, можна досягти показника 20-25%.

Торкаючись питань довіри споживача до своєї продукції, голова кооперативу пояснив, що він використовує лише якісне молоко і не вводить у сири пальмових олій.

Чинником, що також дозволяє знайти свого клієнта, вважає він, є відкрите виробництво сирів, яке налагоджує. Тобто покупець може спостерігати через спеціальне скло, як у цеху проходить процес утворення сирної маси.

Директор Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий підкреслив, що на часі об’єднання малих виробників-сироварів в асоціацію.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео