Як буде ділитися майно в незареєстрованому шлюбі?

7d2b158a063ec1b626b3999e33701b2f_783x0

Чи дійсно штамп в паспорті є пережитком минулого, і може, просте співжиття, є зручнішим для побудови сім’ї? Я не можу давати вам поради, адже кожен має право вибору, але можу розповісти вам про майнові наслідки незареєстрованого шлюбу.

Важливо! Шлюб в Україні вважається зареєстрованим лише у випадку його реєстрації у органах державної реєстрації актів цивільного стану, якщо ж пара не реєструє своїх відносин, то це є фактичними шлюбними відносинами.

У законі йдеться, що майно, яке набуте як під час зареєстрованого шлюбу, так і фактичних шлюбних відносин є спільною власністю подружжя, але відмінності все-таки існують.

Майно чоловіка та жінки в офіційному шлюбі є автоматично їхнім спільним майном. Наприклад, для того, аби поділити майно з офіційним чоловіком,  дружина одразу звертається в суд із позовом про поділ майна. В фактичних шлюбних відносинах  все по -іншому: спочатку у суді потрібно буде довести, що такі відносини взагалі існували, а вже тоді ділити майно.

Підтвердити фактичні шлюбні відносини можна довідками про місце проживання, показаннями свідків та іншими доказами, що доводили б факт спільного ведення побуту тощо.

Нещодавно Верховний суд  відмовив у поділі майна, та вказав, що не є самостійними доказами, перебування  у фактичних шлюбних відносинах:

  • факт спільного відпочинку сторін;
  • спільна присутність на святкуванні свят;
  • пересилання грошових коштів.

Суд наголосив, для підтвердження існування фактичних шлюбних відносин  потрібно довести:

  • факт ведення спільного господарства;
  • наявність спільного бюджету;
  • наявність взаємних прав та обов’язків, притаманних подружжю.

Важливо! Якщо чоловік чи дружина офіційно одружені і при цьому одночасно живуть з кимось у незареєстрованому шлюбі, то такі шлюбні відносини жодних юридичних наслідків для пари не матимуть.

Як бачите, навіть перед тим як будувати сім’ю, не зайвим буде порадитися із адвокатом.

Адвокат Ольга Боднар, м. Тернопіль, тел. 38 (067) 271 71 24

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео