Оксана Бучко

Як дорослим наздогнати школярів у вивченні іноземних мов

_101114360_af209dd3-cc9f-4780-abf8-966b408c9bf3 (1)

Часто у дорослому віці люди перестають вчитися і лише використовують здобуті знання. Інші у той же час продовжують вивчення іноземних мов та опановування нових сфер діяльності. Адже у кожному віці є свої переваги. Як сконцентруватись на цих сильних сторонах під час вивчення іноземних мов, радить тернополянка, кандидат педагогічних наук викладач іноземної мови в IT Step University (Львів) Антоніна Палецька.

44962015_487491408403029_5053458932790460416_n
44962015_487491408403029_5053458932790460416_n

– Ні для кого не є таємницею, що хороша пам’ять є чи не найважливішим фактором при вивченні іноземної мови, а також так званим індикатором рівня володіння набутими знаннями та навичками, – пояснює вона. – Насправді, враховуючи результати досліджень у різних країнах світу (Канаді, Китаї, Німеччині, Австрії), можна стверджувати, що єдиною суттєвою відмінністю між дітьми та дорослими при опануванні іноземної мови є швидкість сприйняття нової інформації та перенесення її у довготривалу пам’ять. Це свідчить лише про те, що дорослим потрібно повторювати пройдений матеріал дещо частіше. Але сам процес навчання можна зрівняти у часі завдяки притаманній дорослим усвідомленій здатності вчитися та концентруватися на завданні, цілеспрямованість, аналітичні здібності та прагматичні навички, лінгвістичний досвід.

Іншими факторами, які зупиняють від навчання у дорослому віці є страх невдачі чи провалу, попередній негативний досвід у навчанні, упередження щодо методик навчання та викладання, страх загрози «мовному его», сформованому у монолінгвістичному середовищі. Тож Антоніна Палецька пропонує конкретні кроки, які зможуть наблизити дорослих до здійснення мети оволодіти іноземними мовами.

1. Опирайтеся на свої сильні сторони!

Терплячість та дисциплінованість, концентрація на виконанні завдань, логічність та власний досвід (практичний, мовний чи мовленнєвий). Здатність аналізувати, структурувати та систематизувати, порівнювати нові явища  з вже відомими, що полегшує процес усвідомлення та засвоєння.

2. Мотивація.

Перш за все, зробіть це завдання предметом внутрішньої вмотивованості та підкріпіть це зовнішньою – знайдіть шляхи практичної реалізації набутих знань, умінь та навичок. Подорожуйте, знайдіть іншомовних друзів у соцмережах, відвідуйте розмовні клуби у вашому місті, говоріть перед дзеркалом та з друзями, які теж вивчають чи вже знають іноземну мову. Імітуйте мовлення носіїв мови та не бійтеся перевтілитися в нову ідентичність. Це аж ніяк не становитиме загрози вашому «мовному его», а навпаки, перенесе вас в іншу реальність, де будуть подолані мовні та психологічні бар’єри.

3. Вчіть слова, фрази, лексичні та граматичні конструкції, фразеологічні звороти.

Вивчайте усі можливі шляхи передачі думки іноземною мовою. Користуйтеся тими навчальними засобами, які підходять вам, які вас надихають та наближають вас до мети. Дивіться фільми іноземною мовою, читайте літературу (спочатку адаптовані тексти, а згодом автентичні). Занотовуйте, проговорюйте, повторюйте. «Експліцитна пам’ять» збереже ту інформацію, яку ви намагаєтеся запам’ятати, тоді як «імпліцитна» допоможе несвідомо зберегти та відкласти у пам’ять матеріал.

4. Говоріть та не бійтеся помилитися.

Відкиньте усі страхи та сумніви, зосередьтеся на своїх сильних сторонах. Будьте цілеспрямованими.

5. Пам’ятайте, що опанування кількома мовами зберігає ясність розуму, збільшує коефіцієнт розумового розвитку, затримує розвиток деменції на п’ять років і більше, а головне – відкриває нову реальність.

Також дорослі під час навчань можуть помилково думати, що пам’ять слабшає. А насправді невдачі та труднощі трапляються у будь-якому віці. Для того, щоб максимально зберегти роботу мозку, також варто дотримуватись правильного харчування, уникаючи жирної їжі. Адже холестерин від жирної їжі, який накопичується в артеріях, обмежує доступ крові до мозку.

Також не варто ігнорувати заняття спортом, що не лише стимулюють приплив крові до мозку, а й сприяють підвищенню кількості протеїнів, що призводять до зростання і розвитку нейронних мереж мозку. Ну і звісно ж, пам’ять, увага, загальна швидкість обробки даних мозком все це значно виграє від живого людського контакту.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео