Як колишній мер Кременця давав уроки історії і пив за Україну з поляками

ванжула

Чимало дискусій зараз точаться навколо суперечливих польських законів щодо історичних злочинів. Власну історію про те, як пояснював полякам про важливість Бандери у історії України та про те, чому ми так шануємо червоно-чорний прапор розповів колишній міський голова Кременця Роман Ванжула на своїй сторінці у Фейсбук.

- Коли я був на роботі в Польщі влітку 2016 року вечорами, після роботи дуже багато спілкувався з поляками. Зазвичай вони розпитували про Майдан і про війну на сході, а потім завжди зачіпали тему бандерівців. Доводилось багато розказувати з історії і часто сперичатися. І завжди ставилось одне запитання: «Чого ви так поважаєте «бандерівський прапор»?». На що у мене для них була одна відповідь: «Тому що, це наш державний прапор».

У перші секунди був шок, дехто сміявся, мовляв, ти що не знаєш свого прапора? Тоді я їм пояснював, що цей прапор має дуже давню історію, що завжди коли в Україну приходить війна, і на жовто-блакитний прапор проливається кров наших кращих синів, він стає червоно-чорним. І як доказ показував їм схожу фотографію. Реакцією більшості теж був шок. Зазвичай після того мені тисли руку і дякували за пояснення. Часто опісля ми піднімали з поляками кухлі пива за Україну і її захисників, і за дружбу між нами. Нажаль, прості люди чомусь можуть порозумітись набагато швидше, ніж політики з обох сторін, – написав Роман Ванжула.

прапор
прапор

Фото зі сторінки Романа Ванжули у Фейсбук

Вибір читачів за тиждень

Відео