Орест Сарматський

Як на одному полі зібрати кілька врожаїв за рік? (Агроновини)

0202 (Copy)

Продуктивний сезон у аграрних підприємствах може бути достатньо обмеженим.

Щоб його продовжити деякі фермери вдаються до кроків з розширення бізнесу. Наприклад взимку, коли холодильне обладнання, скажімо, для ягід не використовують, його можна здати в оренду. Дехто вирощує одразу кілька культур, наприклад, спаржу і лохину. Навесні та в червні сезонні робітники та обладнання для зберігання і транспортування працюють на виробництво спаржі, а з липня – на виробництво ягід. Якщо ж у вас лише одна ділянка і ресурси обмежені, вихід також є. Можна збирати по два врожаї з одного поля.

Саме так роблять власники сімейної ферми, брати Сергій та Андрій Павлюки з Рожища (Волинська область).

Щороку вони вирощують на полі ранню картоплю, а після її збору, в липні, садять цвітну та пекінську капусту.

Спробували зібрати два урожаї з одного поля фермери минулого року. Тоді було висаджено 1 гектар пекінської капусти, а врожайність склала 80 тонн. Цього року брати збільшили площу під пекінською капустою до 1,5 гектара.

Розсаду пекінської та цвітної капусти висаджують на початку липня, а збирають у жовтні.

Джерело: seeds.org.ua

 

Горіхи збирають за допомогою комбайна

0201 (Copy)
0201 (Copy)

Єдиний в Україні горіховий сад промислових масштабів, де не застосовується ручна праця розташований поблизу Ізмаїла (Одеська область).

Це сад компанії “ВОЛ-НАТ”. Раніше основним напрямком діяльності підприємства було вирощування зернових культур.

Одещина – зона так званого ризикованого землеробства, тому для вибору напрямку варто підходити відповідально. Андрій Гук, керівник компанії, вирішив змінити вектор і перейти на садівництво. Вибір зупинив на волоських горіхах, оскільки кліматичні умови півдня України добре підходять для цієї ніші садівництва.

Загальна площа саду – близько 91 гектара. Це 17,5 тис. дерев сортів французької селекції Лара та Фернор.

Процес закладання саду тривав з 2013 по 2015 роки. Перший повноцінний урожай волоського горіха (125 тонн) компанія “ВОЛ-НАТ” зібрала минулого року. Тоді працювали вручну. Цього року врожай збирають з допомогою шейкера, який струшує горіхи з гілок та спеціального комбайну.

Обсяг урожаю, що вже пішов на переробку, складає 100 тонн. У цілому цього року в саду планується зібрати 200 тонн волоського горіха. Сад молодий, він ще розвивається, тому наступного року урожай має бути ще більшим. Період максимального рівня плодоношення саду триває протягом 25 – 30 років.

Щоб плоди формувалися великими та привабливими, варто підтримувати вологість ґрунту в саду на рівні 80%, тому дерева постійно поливають.

Після збору горіхів працівники компанії “ВОЛ-НАТ” їх чистять, калібрують та сушать. Підприємство реалізовує свою продукцію за кордон – експортує до Італії. Горіхи закуповує підприємство, що спеціалізується на виробництві горіхових міксів.

Джерело: seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео