Орест Сарматський

Фермер збудував для дружини «рухливий» дім (Агроновини)

3001 (Copy)

72-річний фермер із Боснії та Герцеговини Воїн Кушич збудував будинок, що може обертатися на 360 градусів.

Проект незвичного дому – подарунок для дружини. Завершити будівництво фермерові не завадили навіть проблеми зі здоров’ям.

Усі будівельні роботи, а також механізм, що обертає будинок, Воїн Кушич робив самотужки. Чоловікові вдалося створити “диво техніки” навіть попри те, що він не має інженерної чи жодної вищої освіти.

Натхненницею будівництва дому, що крутиться, була дружина фермера. Кохана Воїна Кушича постійно скаржилася на вид з вікна. Їй хотілося, що у спальні було сонячно зранку, а вдень жінка хотіла бачити, що відбувається на подвір’ї, яке розміщене з протилежного боку. Фермер довго обдумував, як задовольнити примху дружини.

Воїн Кушич будував дім, що обертається протягом шести років. Навіть коли у чоловіка почалися проблеми з серцем і він потрапив до лікарні, фермер просив лікарів допомогти прожити ще хоча б рік, щоб добудувати будинок.

Щоб спорудити механізм, який обертає дім, Воїн Кушич використав двигун та колеса від старого військового транспорту. Тепер будинок не просто обертається, а й робить це з різною швидкістю. Найшвидше навколо своєї осі дім може повернутися за 22 секунди, якщо ж увімкнути найповільніший режим, то хата буде здійснювати рух майже непомітно і повернеться на 360 градусів за добу.

Джерело: seeds.org.ua

   

Скільки можна заробити на вирощуванні журавлини?

3002 (Copy)
3002 (Copy)

Чи знали ви, що Україна входить до переліку найбільших постачальників журавлини в світі?

Утім, експортують та реалізовують на внутрішньому ринку переважно дикорослу ягоду. Промислове вирощування журавлини – вигідна справа, хоча й потребує значних інвестицій.

Перший урожай ягоди збирають за три роки після висаджування плантації. За умови наявності обладнання для переробки журавлини, з одного гектара можна заробляти 37 тис. доларів на рік.

Інвестиції ж у один гектар (з придбанням спеціальної техніки, закупівлею саджанців та ін.) складає близько 100 тис. доларів. Таким чином, період повернення інвестицій у нішевий бізнес складає 5 років.

* Цікаво знати: Журавлина – дуже корисна ягода. Вона містить вітаміни С, РР, К, В1, В2, органічні кислоти, мікро- і макроелементи, флавоноїди, фітонциди та інші важливі для здоров’я складові.

- Україна входить до топ-10 лідерів на ринку журавлини, але в основному, поставляє на ринок ягоду дикоросів.

В Україні основні місця зростання журавлини-дикоросу: Карпати, Прикарпаття і Полісся. У Поліссі, на півночі Житомирської області, багато лісів і боліт. І журавлини в цих місцях багато, як і грибів, ягід-дикоросів.

При цьому, завдяки своїм природно-кліматичним умовам, Україна здатна постачати споживачам набагато більше цієї суперкорисні ягоди, звісно, якщо фермери звернуть увагу на промислове вирощування великоплідної журавлини, – зазначила в коментарі для EastFruit Катерина Звєрєва, міжнародний консультант Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Джерело: seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео