Як на Тернопільщині у 2018 переходили з аналогового на цифрове телебачення?

У Тернополі звітували про стан та розвиток теле- і радіомереж в області, дотримання ними мовних квот, захист інформаційного простору та роботу із підготування населення до відключення аналогового телебачення.

Оприлюднити інформацію про теле- та радіопростір області, зібрану протягом 2018 року, видалося представнику Національної ради з питань телебачення і радіомовлення у Тернопільській області Михайлу Зубику, який розповів про те, як наша область перейшла на новий формат телемовлення та з якими проблемами зіштовхнулася.

- У минулому році трапилося довгоочікуване, але й тривожне явище – відключення аналогового телебачення. Довелося також не мало попрацювати й з нашого боку, щоб зменшити соціальну напругу. Звичайно, й досі залишилося не мало проблем, проте, є розуміння з боку телеглядачів, що саме такий процес необхідний і він невідворотний. Хоча труднощі існують, але їх потрібно вирішувати, - зазначив Михайло Зубик.

До слова, відключення аналогового телебачення відбулося 1 вересня 2018 року, а підготовчий процес для цього тривав протягом декількох років, але для багатьох він виявився несподіванкою.

- Багато людей були не готові до цього, тому представники Національної Ради старались інформувати їх про те, що на них очікує і що означає такий процес, як це буде відбуватися. Також намагалися радити, що потрібно робити аби не залишитися без телепрограм, - додає пан Михайло.

Першою проблемою виявилася нестача приставок, оскільки попит на них різко зріс і торгові мережі не могли осилити його.

- Від Національної ради усім керівникам областей надсилали листи, після яких у нас відбулася нарада, на якій порушували актуальні питання. Зокрема про те, що в області буде недостатньо телеприставок для того, щоб люди могли придбати їх, щоб перейти на новий ефір. Також я пропонував, щоб сільські ради або голови громад вивчили ситуацію у себе, виявили, скільки є людей, яким потрібен такий приймач, але які не мають можливості придбати його, - розповідає Михайло Зубик.

Хоча таку компанію не вдалося провести, все ж на території області створили гарячу лінію, куди могли звернутися люди, яким потрібна була допомога з отриманням такого телеприймача. До кінця року зафіксували 93 звернення.

- Територія нашої області все ж є проблемною для подачі цифрового сигналу на заході та півночі Тернопільщини через специфічний рельєф тієї частини, - розповідає Михайло Зубик. – Наразі покриття області цифровим телебаченням у середньому становить 60%, а якщо говорити про населення, то це 70%, - додає пан Михайло.

Над тим, аби покращити якісь сигналу, працюють та допомагають людям, які найчастіше (після 1 вересня 2018 року) зверталися на гарячу лінію саме із питанням погіршення прийому телепрограм у цифровому форматі. У разі таких звернень людям радили писати у Національну раду аби далі передати скаргу до оператора цифрового телебачення. Після цього кількість звернень зменшилася.

Про роботу радіо та телебачення області у 2018 році, а також виконання ними правил трансляції програм, ліцензування, читайте у наступних матеріалах «Терену».

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео