Божена Волинець

Як подружжя вимушених переселенців знайшло другий дім у містечку на Тернопільщині

Михайло та Анастасія виїхали з Києва до Копичинець, що на Тернопільщині. З перших днів війни подружжя всіляко намагається допомогти іншим.

Анастасія з Сум, Михайло з міста Генічеськ, Херсонської області, а познайомилися вони у Білій Церкві, працюючи разом у Київському обласному музично-драматичному театрі. Він - артист балету, а вона - актриса театру. Пара мріяла про спільне житло, задля чого вони на 4 роки поїхали працювати артистами за кордон, зокрема у Південну Корею.

Розповідають про історію кохання молодої пари на сторінці Копичинецької міської ради.

Спершу свою історію вони одразу ж попросили почати словами подяки місцевим мешканцям і взагалі Західній Україні за те, яку неймовірну підтримку, доброту та щирість зараз відчувають від своїх співвітчизників, – пишуть у дописі. 

Коли ж нарешті вдалося придбати омріяну квартиру та переїхати до Києва, Михайлу та Анастасії довелося повністю змінити свою спеціальність. Настя почала працювати в артпроєктах з дітками, Михайло ж для себе вирішив обрати іншу професію, а саме – роботу у будівельній сфері. 

24 лютого 2021 року пара відсвяткувала весілля, але цього року день їх першої річниці став днем початком війни, і тепер назавжди буде викликати зовсім інші асоціації.

Перші 12 днів подружжя залишалося у Києві, забравши до себе маму Насті. 

Бігати у бомбосховище з 9 поверху було досить важко. Коли мама підвернула ногу, а бої почалися ще ближче до їх району, подружжя прийняло рішення виїхати до Копичинець, де їх прихистили знайомі. Михайло каже, що за відчуттями він наче приїхав додому - люди привітні, а місто дуже схоже на Генічеськ, – йдеться у повідомленні.  

З перших днів війни подружжя допомагає, чим тільки може іншим. У Києві вони піклувалися про пенсіонерів, та купували їм ліки, а зараз активно знайомляться з сусідами й громадою та вже долучилися до роботи місцевого гуманітарного штабу. Настя, маючи схожий досвід, прагне також допомогти в організації розважальних активностей для дітей. 

Михайло та Анастасія вважають, що життя вже змінилося безповоротно, і як раніше вже точно ніколи не буде. Але мають внутрішню впевненість на 100%, що буде краще ніж було. Вони вірять, що українці здолають це випробування, головне - не ламатися, тримати бойовий дух, робити хоч щось та допомагати тим, хто цього потребує. А людям хотіли б побажати - намагатися налаштовуватися на позитив, бо позитивна людина може комусь допомогти навіть просто обійнявши, – наостанок додали у дописі. 

Фото: Копичинецька міська рада

Вибір читачів за тиждень

Відео