Тамара Коблик

Як правильно посадити картоплю на зиму, щоб отримати гарний урожай ранньою весною

Для того, щоби підзимова картопля вродилася, потрібно витримати певні правила

Якщо посадити картоплю під зиму, то можна виростити дуже ранній урожай «другого хліба». Про це пише «Сільський господар плюс».

Скоростиглість «озимої» картоплі – не єдиний плюс осіннього садіння. Такі рослини краще використовують зимово-весняну вологу, встигають сформувати врожай раніше за спеку, закінчують ріст до появи фітофтори і практично не вимагають обробок від хвороб.

Для того, щоби підзимова картопля вродилася, потрібно витримати певні правила.

По-перше, захистити бульби від ґрунтових шкідників і кореневих гнилей. Це одна з головних причин загибелі бульб упродовж зими. Допомогти в цьому може грамотна підготовка насінного матеріалу. Знадобиться небагато: за два тижні треба винести насіння на сонячне місце, де воно за цей час добре прозелениться. «Озеленення» можна вважати закінченим, якщо бульби стали зеленими не тільки зовні, але й усередині, що легко перевірити, розрізавши пару картоплин.

На таку збагачену соланіном картоплю мало знайдеться їдців у ґрунті. А потім уже почнуться приморозки і рослини до весни будуть у безпеці.

Після того як картопля підсохне, можна садити  її під зиму. Ґрунт для  садіння має бути перекопаним. У лунки потрібно внести по склянці попелу. Таке добриво підвищить навесні зимостійкість сходів.

Глибина садіння залишається звичайна – 8-10 см. Але зверху грядку ще потрібно замульчувати шаром 10-15 см соломи або очерету. Без такого утеплення картоплини можуть сильно постраждати під час  відлиги. Шар мульчі створить ефект термоса і згладить перепади температур.

Щоби  навесні не було залисин, потрібно садити  в кожну лунку по 2 бульби. Кожний рядок накривати до весни очеретяними матами.

Ще одна особливість – не садити ранні й суперранні сорти. Найкращі – це середньораннього строку дозрівання. Вони урожайніші і дають сходи трохи пізніше.

Зважаючи на ймовірність того, що частина насіннєвого матеріалу за зиму загине, садити слід за щільнішою схемою: 50х20 см. Цього вистачає, щоб отримати хороший урожай, навіть якщо зійдуть не всі бульби.

Читайте також: Картопля дорожчає: скільки коштує «другий хліб» у Тернополі (відео).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео