Як солити огірки на зиму в холодній воді
Засолювання огірків холодним способом під капронову кришку здивує своєю простотою і результатом
Засолювання огірків холодним способом – це чудовий варіант, який допоможе зберегти в овочах вітаміни та корисні елементи. Ні для кого не секрет, що термічна обробка вбиває велику кількість вітамінів, і як наслідок корисність продукту після такої обробки суттєво зменшується. То чому б не спробувати ті способи приготування консервації на зиму, які збережуть максимум користі продукту? Про це пише Главред.
Для консервації огірків холодною водою знадобляться наступні інгредієнти:
- огірки – 1,5 кг,
- часник – 5 зубчиків,
- кріп – 2 зонтики,
- перець чилі – 1 штука,
- сіль – 3 столові ложки,
- листя смородини – 2 штуки,
- листя вишні – 2 штуки,
- листя хрону – 1 штука,
- естрагон – 1 штука.
1. Щоб підготувати овочі, спочатку обдивиться їх і виберіть молоді огірки, які мають щільну шкірку. Не варто брати ті овочі, які пошкоджені або мають ділянки, які вже почали гнити.
2. Помийте огірки і замочіть у холодній воді на 4 години. Коли цей час мине, обріжте кінці кожного плоду ножем.
3. Спеції, потрібні для засолювання огірків, також потребують підготовки. Потрібно добре вимити листя хрону, смородини і вишні, а також гілочки естрагону та парасольки кропу. Варто запам’ятати, що у цьому рецепті береться не саме листя хрону, а черешки, адже у них зберігається найбільше корисних речовин. Перед тим, як класти черешки у банки, потрібно нарізати їх довжиною 10 см. Перець потрібно нарізати кільцями, а часник очистити від лушпиння.
4. Для засолювання можуть підійти банки різних розмірів – 1,5, 3 або 3 літри. Банки теж потрібно підготувати відповідним чином. Цей етап дуже важливий і пропускати його не можна, адже погано підготовлені банки потім можуть стати головною причиною невдалого консервування, і такі заготовки довго не простоять.
Для підготовки тари її потрібно добре помити, для цього використовуємо теплу воду і ще й додаємо соду. Потім доведеться скористатися допомогою духовки – ставимо туди банки без кришок на 15 хвилин і залишаємо там прогріватися за високої температури. При цьому не варто класти огірки одразу у гарячі банки, які ви щойно витягли з духовки – спершу потрібно дати тарі трохи прохолонути. Кришки треба помити теплою водою.
5. Під час укладання огірків у банки не варто класти їх дуже щільно, адже це заважатиме рівномірному просолюванню кожного окремого овоча. Черешки хрону, часник та огірки потрібно розташовувати у банці шарами, при цьому не забудьте часник спочатку розрізати на дві половинки, щоб він краще віддав консервації свій смак. Коли банка буде майже повна, зверху потрібно покласти зелень та шматочки гострого перцю.
6. Сіль потрібно насипати у якусь ємність і залити гарячою кип’яченою водою, а потім зачекати поки вона повністю розчиниться. Коли вода захолоне, тоді можна буде заливати нею огірки. Але робити це варто таким чином – спершу половину банки заповнити холодною некип’яченою водою, а потім другу половину банки долити розчином солі, аж поки банка не буде повна.
7. Далі потрібно залишити огірки для прокисання на 3 доби у теплому місці, не закриваючи їх кришкою.
8. Через три доби розсіл потрібно злити і прокип’ятити 1-2 хвилини. Гарячим розсолом залити огірки до самого верху банки і закрити капроновими кришками. Заготовки потрібно зберігати у прохолодному місці.
Огірки будуть готові до вживання через 2-3 тижні.
Фото з відкритих джерел