Оксана Бучко

Як тернопільським студентам максимально уникнути форс-мажорів під час навчання

IMG-be6b4364b845dfb7e9516ef71a253079-V

Комп’ютери стали нашими невід’ємними помічниками в роботі, навчанні та під час відпочинку. Перед початком навчального сезону тернополянам варто подбати про надійну техніку. Варіантів для цього є декілька – вибір ноутбуків у магазинах, пошук користованих чи апгрейд старої техніки.

Про важливі нюанси, які можуть виникати під час вибору, купівлі та оновлення ноутбуків розповідають тернопільські спеціалісти, які вже багато років працюють із такою технікою.

Новий ноутбук без зайвих доплат

Обрати та купити новий ноутбук є завжди відповідальним моментом, адже на ринку є безліч моделей ноутбуків, які представляють різні виробники. Тож визначитись з необхідними параметрами буває нелегко.

– Для педагогічних професій достатньо буде сучасного двоядерного або чотириядерного процесора, оперативної пам’яті – 4 Гб, об’єму жорсткого диску – 500 Гб.  Щодо студентів технічних спеціальностей, то вони обирають потужніші параметри, залежно від потреб, – розповідає власник магазину «Озон» Микола Шманьов, який вже майже 20 років продає комп’ютерну техніку. – Щодо розмірів, стандартний екран для комфортного перегляду має розмір діагоналі 15,6 дюйма. Ті, хто багато переносить техніку, обирають менші ноутбуки.

При покупці важливо не витратити зайві гроші. Це можуть бути пропозиції так званих преміум-налаштувань, додаткових гарантій чи псевдобезвідсоткових кредитів

– На техніку повинна бути річна гарантія від виробника, – додає Микола Шманьов. – Якщо її рекомендують докупити, то це обман. Також не варто оплачувати додаткові гарантії, адже згодом у магазинах знайдуть причину, чому не проводити безкоштовний ремонт. Щодо безвідсоткових кредитів, то насправді відсотки включені в ціну, але про це мовчать. Тому краще платити «живі» гроші. Також не варто платити за налаштування техніки, що можна зробити самостійно.

Уживані ноутбуки дивують якістю

Є люди, які не мають бажання переплачувати за новинки на ринку та купують вживаний ноутбук. У цьому можна знайти як великі переваги, так і великі ризики.

– Існує кілька варіантів, де можна взяти вживану техніку, – розповідає директор магазину «Gazik», який спеціалізується на продажі вживаної комп’ютерної техніки з США, Стас Герасименко. – В основному це великі торгові майданчики – OLX/Prom/Bigl, де, як правило, переважають оголошення від приватних продавців або ж магазини з вживаною технікою. Магазини вживаної техніки також діляться на два типи: техніка, викуплена з приватного користування в українського покупця, або ж техніка, привезена з великих організацій за кордоном. На мій погляд, ринок постлізингової техніки має велику перевагу в тому, що ноутбуками, які продають, користувались згідно режимного графіку роботи звичайних працівників. Тобто з 10.00 до 19.00 з вихідними. При цьому, вони мають найменший знос корпусу. Вони обов’язково вчасно обслуговувались. Тут варто  уточнити момент гарантії. Також великим плюсом послізингової техніки є те, що вона проходить кілька етапів тестування та надається обов'язкова гарантія.

Перед покупкою такої техніки спеціаліст радить консультуватись з більш досвідченими людьми. Звертатись варто у невеликі магазини, де, як правило, власник може керувати процесом. Також не зайвим буде почитати відгуки в Інтернеті, переписати модель. А ще доречно із продавцем звернутись у сервісні центри, де допоможуть протестувати ноутбук кваліфіковані працівники.

Щодо гарантії на такий товар, то, якщо це ноутбук з приватного користування, скоріш за все її немає. Продавець може дати час на тестування, але не факт, що буде змога повернути техніку. Хоча те, що людина продає техніку, не завжди свідчить про її погану якість.

– Найчастіше люди продають ноутбуки через те, що вимоги користувача з кожним роком ростуть, – додає Стас Герасименко. –  Раніше користувались стандартними офісними додатками, які, як правило, невимогливі до ресурсів ноутбука. А в певний момент, виникла потреба зайнятись, до прикладу, 3D-моделюванням чи пограти в комп’ютерні ігри, з’являється причина змінити техніку. В гірших випадках можна натрапити при такій покупці на відновлений ноутбук. Тому, щоб не бути обманутим, рекомендую при покупці вживаного ноутбука звертатись до спеціалістів.

Відновлені ноутбуки – це ті, які невчасно обслуговувались найчастіше після падінь. Тому варто детально оглядати техніку на наявність відкритих дефектів - тріщин, ударів, вм’ятин. Власник сервісного центру «Екватор» Борис Єлфімов, який вже працює понад 15 років, наводить ряд важливих запитань, які варто задати перед покупкою вживаного ноутбука.

– Якщо акумулятор ноутбука не функціонує, слід запитатись, при яких обставинах він перестав функціонувати і як давно, –- радить він. – За допомогою спеціального програмного забезпечення, можна подивитись на стан жорсткого диску, кількість його включень. По даті випуску жорсткого диску можна спробувати визначити, чи був він замінений та по якій причині (як правило, виробник вказує на етикетці). Також не зайвим буде поставити питання, як часто обслуговувася ноутбук, які задачі на ньому виконувались. Якщо на ньому грались свіжі ігри, над цим варто задуматись, адже вони дають підвищене навантаження на певні агрегати ноутбука. Спробуйте визначити, в якому режимі викорстовувася ноутбук: чи постійно транспортувався, чи були якісь ремонти. Ще варто звернути увагу на головки гвинтиків. Часто після ремонтів та частих розборок ноутбука вони бувають або «злизані» або їх може не бути взагалі. У такому випадку слід задуматись. А краще всього звернутись до професіоналів. Ця послуга в більшості перевірених сервісів є безкоштовною.

На ринку вживаної техніки все більш популярною стає техніка з США. На територію США поставляють ноутбуки кращої якості, як і в ЄС, що не скажеш про СНД.

– Як правило, ці ноутбуки розробляють інженери. Можливо, вони програють щодо зовнішнього вигляду, – додає спеціаліст. – А щодо якості збірки, обслуговуванню та ремонтопригодності, ці речі значно краще представлені. Часто поставляються ноутбуки пило-волого захищені, з проходженням певних IP67-68-стандартів. Вони не особливо бояться прямого попадання води та ударів. Хоча це не означає повної відсутності обережності поводження з боку користувачів.

Обходимось старим ноутбуком

Щоб не витрачати гроші на покупку нового чи не зовсім нового ноутбука, можна максимально продовжити термін роботи старого. І не забувати, що певне оновлення техніки слід проводити щорічно.

– Альтернативу можна провести з автомобілем, – розповідає власник сервісного центру «Екватор» Борис Єлфімов. – Будь-який автомобіль - чи то нова з салону іномарка, чи 30-літній пережиток історії – передбачає в собі своєчасну заміну розхідних матеріалів. Виробник ноутбуків регламентує обслуговування техніки раз на рік. В цю процедуру входять заміна спеціальної теплопровідної пасти, видув пилу та змащення вентиляторів. Потрібно любити свою техніку і проводити оновлення перед тим, як працюючи гарно, вона вийде в певний момент з ладу. Важливо зазначити, що ремонт після перегрівів, як показує практика, не є вигідним.

Якщо користувачеві не вистачає швидкості роботи старого ноутбука, це також можна виправити. Адже ноутбук має у собі велику кількість модульних складових, які легко заміняються на кращі або доукомплектовуються новими. Як пояснює спеціаліст, це перехід з звичайних HDD (жорстких дисків) на твердотілі SSD диски, додавання оперативної пам’яті, а в деяких випадках – заміна процесора. При цьому він радить пам’ятати, що маркетинг ставиться зараз на вище місце, ніж якість. Виробнику вигідно продавати нову техніку, тож можливе штучне заповільнення роботи техніки оновленим програмним забезпеченням. Тому, якщо після оновлення ноутбук працює повільніше, ніж працював рік тому, необхідно звернутись до фахівців, які визначать точну причину.

Купівля ноутбука і його обслуговування має бути виваженим процесом, який і гарантуватиме якість подальшої діяльності у навчанні. Урахувавши усі необхідні аспекти, студенти матимуть своєрідну перестрахівку від зайвих форс-мажорів.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео