Оксана Бучко

Як тернополянам отримати допомогу на дітей, які виховуються в багатодітних сім’ях

49_main

Новий вид державної допомоги дітям, які виховуються в багатодітних сім’ях, можуть отримати тернополяни згідно з Порядком виплати допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях. Призначення та виплата допомоги на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях, здійснюється управліннями соціального захисту населення, виконавчими органами міста, районів у містах, ради  за зареєстрованим місцем проживання або місцем фактичного проживання особи, яка звертається за допомогою. Що потрібно тернополянам, аби отримати таку допомогу, пояснили у Кременецькому місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Одному з батьків, з яким постійно проживає дитина, необхідно звернутися з заявою (за формою, затвердженою Міністерством соціальної політики України) та надати копії наступних документів: 

 - паспорта громадянина України (або паспортний документ іноземця) або інший документа, який посвідчує особу та підтверджує її спеціальний статус;

- посвідчення батьків багатодітної сім’ї (при наявності оригіналу документа);

- посвідчення дитини з багатодітної сім’ї (при досягненні дитиною з багатодітної сім’ї шестирічного віку, при наявності оригіналу документа);

- свідоцтв про народження усіх дітей (при наявності оригіналів). 

Якщо у заявника немає можливості надати посвідчення батьків багатодітної сім’ї та посвідчення дитини з багатодітної сім’ї, то подається довідка багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї.

Варто звернути увагу на те, що з 1 січня 2021 року органи соціального захисту населення приймають заяви з необхідними документами, якщо вони надіслані поштою або у електронній формі (через офіційний веб-сайт Міністерства соціальної політики, інтегровані з ним інформаційні системи органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування або Єдиний державний веб-портал електронних послуг).

Також заяви про призначення допомоги можна подати до сільської, селищної, міської ради відповідної територіальної громади або до центру надання адміністративних послуг, які передають їх протягом трьох робочих днів відповідному органу соціального захисту населення.

У випадку, якщо заявником до заяви про призначення допомоги не додано потрібні документи, орган соціального захисту населення повідомляє про це заявника із зазначенням, які саме документи необхідно додати. Якщо усі необхідні документи будуть подані не пізніше одного місяця з дня отримання повідомлення, то днем (місяцем) звернення за призначенням допомоги вважається день (місяць) прийняття або відправлення заяви.

Проте, батьки можуть уникнути клопотів з документами скориставшись комплексною послугою «єМалятко». У такому разі орган соціального захисту населення призначає допомогу на підставі відомостей, які  містяться в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян, отриманих у порядку інформаційної взаємодії із зазначеним Реєстром. У такому випадку орган соціального захисту населення призначає допомогу без подання заявником посвідчення батьків багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї або довідки багатодітної сім’ї та дитини з багатодітної сім’ї, а також інших документів.

Протягом 10 днів орган соціального захисту населення розглядає заяву та приймає рішення про призначення допомоги або відмову в її призначенні. Письмове повідомлення  надсилається заявникові протягом п’яти днів після прийняття відповідного рішення.

Допомога призначається на третю і кожну наступну дитину з місяця, у якому заявник подав заяву з усіма необхідними документами, та виплачується щомісячно по місяць досягнення дитиною 6-річного віку включно.

У випадку, якщо у багатодітній сім’ї народилося двоє і більше дітей одночасно, як наслідок сім’я набула статусу багатодітної, виплата допомоги здійснюється на кожну таку дитину.

Допомога призначається  у розмірі 1700 гривень та виплачується шляхом перерахування коштів через відділення АТ «Укрпошта» за місцем проживання отримувача або на його особовий рахунок, відкритий в установі уповноваженого банку. 

У разі виникнення обставин, які призводять до припинення виплат, отримувач допомоги зобов’язаний повідомити про це органи соціального захисту населення протягом десяти днів.  Якщо отримувач допомоги змінив своє місце проживання, виплату продовжать за новим місцем проживання з місяця. Заявник повинен звідти самостійно звернутись до органу соціального захисту за новим місцем проживання.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео