Олена Чепіль

Як тернополянам отримати тисячу гривень за вакцинацію?

_122027845_b6bb4990-c4ca-44ec-a6ad-c6a9587cf019

Жителі Тернопільщини, які отримали дві дози вакцини від коронавірусу, можуть отримати вже з 19 грудня по тисячі гривень. Верховна Рада виділила на це 8 млрд гривень з держбюджету. Ми дали відповіді на найпоширеніші питання: коли й куди прийдуть кошти? На що можна буде витратити? Що робити, якщо немає Дії?

Для того, аби отримати «тисячу Зеленського» потрібно виконати низку умов: мати 18 років, отримати два щеплення від Covid-19, завантажити додаток Дія та згенерувати електронний ковід-сертифікат у додатку Дія.

- Мінцифри закликає людей вже зараз генерувати у Дії ковід-сертифікати, не чекаючи 19 грудня. У відомстві побоюються, що через величезну кількість запитів в один день і про сертифікати, і про гроші, сервіс може не витримати. Станом на початок грудня в Дії за день генерували 30-35 тисяч сертифікатів, – повідомляють на офіційному сайті ВВС News.  

Саме 19 грудня програма має запрацювати й у додатку Дія у всіх користувачів, які вже мають ковід-сертифікати, з’явиться додаткова опція «єПідтримка». Щоб отримати гроші за щеплення, потрібно оновити додаток Дія, зайти у розділ «Послуги» і натиснути кнопку «єПідтримка». Далі потрібно підтвердити, що вам є 18 років. Після цього має підтягнутися перелік банків, в яких можна відкрити віртуальну картку. Заявку у Дії варто подати до 29 грудня.

- Гроші за щеплення будуть на картці банку, який ви оберете. Але сама віртуальна картка спочатку буде тільки в Дії. Немає значення, чи був у людини рахунок у цьому банку до цього. Мова йде про новий спеціальний банківський продукт - віртуальну картку у Дії, – йдеться в дописі.

Після обрання банку, гроші повинні прийти орієнтовно через два дні. З моменту запиту на отримання тисячі дається чотири місяці на те, щоб її витратити.

Такою віртуальною карткою можна буде розрахуватися за послуги онлайн, наприклад, замовивши книги через сайт. Або оплатити ці ж самі книги офлайн у книгарні, розрахувавшись за них телефоном.

Поки що гроші можна отримати лише з додатком Дія. На другому етапі буде запропоновано альтернативний механізм нарахування, над яким зараз працюють. У Мінцифри обіцяють запустити сайт, присвячений програмі вакцинальних грошей. Якщо щось не працює, також можна звертатися у технічну підтримку Дії у чат-бот.

_122028033_1014341
_122028033_1014341

Нагадаємо, що отримані кошти можна витратити на обмежений перелік: абонемент у фітнес-зал, спортзал, відвідати кінотеатр, музей чи виставковий центр, купити квитки всередині країни або придбати книги. Деякі тернополяни ставляться до такої ініціативи президента негативно, проте більшість – підтримують.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео