Оксана Бучко

Як тернополянам подолати економічну кризу?

96b12295cea1ea3a83f4de02b1204cbf

Карантин приведе за собою кризу, яку відчують рано чи пізно усі. Тернополяни можуть скористатись порадами блогера Ореста Зуба про те, як приймати конструктивні рішення у такий час. Він це знає з власного досвіду, коли криза після Євромайдану поставила його перед питаннями, чи буде що їсти і за що повернутися додому з медового місяця.

Сьогодні така небезпека не вимальовується, бо є заощадження і жодного кредиту, ділиться Орест Зуб на openmind.com.ua. Тому його поради базуються на позитивному досвіді.

- Ми лишень одружилися, відгуляли весілля та поїхали на медовий місяць. Мова йде про кінець 2014 року, - пише він. -  І хоча Євромайдан відбувся роком раніше, економічні наслідки далися чути трохи згодом. Добряче пригадую той час, як вперше опинився в ситуації, коли постало питання чи буде що їсти і як повернутися додому.

Як все почалось?

Традиційно на початку року блогер особисто вживу проводив онлайн тренінг. Для цього потрібно організувати рекламну кампанію, підготувати ряд сторінок на сайті, а також забезпечити належний інтернет-зв’язок на час трансляцій.  В цілому запуск такого проекту займає від 2 до 4 тижнів.

- Ми відпочивали у В’єтнамі. Я собі гарно облаштував робоче місце і, як тільки взявся за підготовку, в мене поламався комп’ютер. Тож довелося вести його в Хочимін на ремонт і провести у місті два дні, - пише Орест. - А, як тільки я повернувся назад, у нашому містечку починає лажати інтернет. Проходить день-два, ситуація не змінюється. Все погано аж на стільки, що неможливо нормально перевіряти пошту. В той же час мене підтискають терміни. Оскільки, якщо не проведу тренінгу зараз, то не буде за що далі подорожувати. Тож ми вирішили перебратися в інше місто. Спакували речі та поїхали трохи північніше у Дананг. Але і там немає інтернету. Виявляється, що така ситуація у цілій країні. Не знаю в чому саме була проблема, але у всьому В’єтнамі просто немає інтернету. Хтось навіть казав, що це акули перекусили кабель з Малайзії.  В будь-якому разі незалежно від причини, мене така ситуація абсолютно не влаштовувала. Я уже пропустив тиждень і почав неабияк стресувати. І гроші, і час неабияк підтискали.

Конструктивне рішення полягало у ще одному переїзді – у сусідню Камбоджу та перебуванням в прибережному селищі.

- Я в екстреному плані запустив курс та успішно набрав на тренінг декілька десятків осіб, чим саме поновив свої фінансові запаси та зумів трохи розслабитися, - додає Орест. - Це було надзвичайно стресово і чесно кажучи, в таких умовах доволі складно насолоджуватися самою мандрівкою. В будь-якому разі усе розрулилося, ми знову опинилися на коні та почали досліджувати нову країну – Камбоджа.

Перевірка на міцність

А вже після медового місяця почалась справжня криза.

- На той час (лютий 2015 року) гривня уже опустилася до 16 за долар. Це було доволі некомфортно, але якось жити далі треба було. Прокинувшись одного ранку я ледь не заплакав. Фактично за ніч ми збідніли втричі. Гривня опустилася до 40 за долар, - продовжує Орест. - Усі мої попередні напрацювання зійшли нанівець, але заробляв я у національній валюті, а витрачав у іноземній. Це був просто шок. Нам довелося відмовитися від поїздки в М’янму, куди ще досі так і не добрався, та взяти курс на Китай.

Моєю ідеєю фікс було знайти роботу в Піднебесній, оскільки працювати онлайн з Україною стало просто неприбутково. По дорозі ми ще заскочили в Лаос та цілий місяць провели у Китаї, де на той момент перебувало багато наших друзів. Ознайомившись із тамтешніми можливостями, ми вирішили ненадовго полетіти в Україну, закрити основні справи та повернутися працювати в Китай.

Але сталось не так. Саме в Україні блогера затягнуло місцеве бізнес-середовище. Він почав проводити конференції, виступати на заходах інших, підвищував свою компетенцію в онлайн діяльності, консультував інших, займався рекламою та в цілому розвивав свій онлайн проект. Наразі це стійкий системний бізнес, який годує неодну сім’ю та приносить користь сотням клієнтів.

Теперішня ситуація з Коронавірусом

Це ставить перед людством ряд безпрецедентних за історію викликів.

Орест Зуб чітко описує, чого можна очікувати далі:

-Багато людей втратять роботу і засоби до існування;

-Процеси максимально перейдуть в онлайн режим;

-Бізнес буде оптимізувати все, що можна;

-В цілому впаде купівельна спроможність населення;

Для кого криза не страшна:

-Для тих, хто має деякі заощадження та жодного кредиту. Поради, як вести бізнес таким чином можна взяти з книги «Найбагатша Людина Вавилону».

-Якщо бізнес можна перевезти на 100% диджитал.

-Якщо організована стійка невелика команда. Якщо учасники команди уже притерті одно до одного, мають налаштовані процеси та неодноразово переходили через проміжні критичні етапи.

-Якщо є широке портфоліо клієнтів. Тоді у разі кризи переважно скасує сервіс така частина людей, що дасть лише 20% просідання бізнесу. Триматись на кількох «жирних» замовниках у такий час не вийде.

Поради від Ореста Зуба наступні:

  1. По можливості продовжувати працювати, надаючи якісні послуги та підтримку клієнтам.
  2. Скоротити некритичні видатки. Як особисті, так і бізнесові. Наприклад, відмовити дружині в купівлі зволожувача повітря до хати. А перед тим, як запускати рекламу, добряче перевірити всі налаштування, щоб остання діяла ефективно.
  3. Продовжити ділові відносини з існуючими контрагентами. Можна оптимізувати, але, як тільки ви перестаєте платити комусь, це запускає ланцюгову реакцію, що неодмінно вернеться бумерангом. Ваші співробітники і підрядники повинні продовжувати працювати і отримувати кошти. Інакше все стане.
  4. Утриматися від «брудної» гри. Багато хто намагається піднятися на хайпі. Зайві рухи у такому густому і смердючому болоті лише вас потоплять.
  5. Використати час зниженої активності на підкрутку інших справ. Оберіть власну крейсерську швидкість, ідіть по інерції та уважно дивіться навколо, що можна покращити на низьких оборотах. Зазвичай це якісь адміністративні справи, що підготують вас до ривка, як тільки економіка піде знову вверх.
  6. Вчитися й оточити себе правильними людьми. Інвестиція у себе є чи не найкращим шляхом до швидкого росту. А занурення у бажане оточення - найефективніший метод це зробити.
  7. Цього разу виграють ті, хто зможе адаптуватися до нових правил. Серед них беззаперечно є диджиталізація. Про те, як проводити вебінари на «Терені» можна почитати ТУТ.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео