Оксана Бучко

Як тернополянам помножити свою подорож на два

globe_book_travel (1)

Дізнатись більше про те, що відбувається у різних країнах можна не лише під час подорожей. Зануритись у події, щоправда які уже минули, реально під час читання літературних репортажів. А подвійний ефект ознайомлення теперішнього і минулого різних країн досягнути, взявши таку книгу у подорож країною.

Можливість пізнати події у світі глибше дають представники видавництва «Човен», перекладаючи репортажі та документальні роботи, пише medialab.online.

 Тож тернополяни можуть взяти у відпустку розповіді про:

– Центральну та Східну Європу, а саме про те, чому після судів над нацистами прийшла тотальна амнезія та що криється у знімку елегантних євреїв із Відня, який чистили вулицю після аншлюсу 1938 року. Це  есеїстика – «Топографія пам’яті» Мартіна Поллака.

– Азербайджан, Грузію та Вірменію – три кавказькі країни, які раніше входили до складу Радянського Союзу. Польський репортер зробив репортаж на основі фактів під час 20 років подорожі. У своїх репортажах він пише і про давні історичні конфлікти й традиції, що пояснюють контекст регіону, і про сучасний стан справ у Південній Осетії та Абхазії. Це «Тост за предків» Войцеха Ґурецького.

– Сучасний Єгипет з його прихованим від туристів життям, яке пізнавав автор. Він описує  єгиптян, які прагнуть до демократії, але досі ділять людей на касти; слухають релігійні співи й захоплюються еротичними відеокліпами, носять хіджаби і обтислі джинси під ними. Це – «Єгипет: харам, халяль» Пьотра Ібрагіма Кальваса.

– Ромські поселення і їхні правила закритого середовища на прикладі  життя в Лунік IX – районі у словацькому Кошице, куди в 1980-х роках переселили ромів із цілого міста. Це «Собакоїди та інші люди» австрійського репортера Карла-Маркуса Ґауса.

– Україну від Майдану 2004 року і до початку війни на Сході країни. Автор дає українцям змогу подивитись на себе збоку. Це «Вбити дракона. Українські революції» Катажини Квятковської-Москалевич.

Ці книги переклали у видавництві для студентів, громадських активістів, мандрівників, «айтішників», просунутих підприємців і для всіх, хто хоче довідувалися про світ не лише з туристичних брошурок чи новин у медіа. Для тих, хто розуміє, що у світі не будуть цікавитись українцями, якщо українці не цікавитимуться світом.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео