Оксана Бучко

Як тернополянам стати несудимими

yak-dznatisya-chi-ye-sudimst-u-osobi-za-dopomogoyu-nternetu_285

Коли особа вважається такою, що не мала судимості? Яка різниця між погашенням та зняттям судимості? Які існують строки визнання особи такою, що не була судимою? Про це та інше розповіли тернополянам фахівці системи безоплатної правової допомоги.

- Відповідно до статті 88 Кримінального кодексу України особа визнається такою, що має судимість з дня набрання законної сили обвинувальним вироком і до погашення або зняття судимості, - зазначила фахівець системи безоплатної правової допомоги Тернопільщини Галина Джумак. - Із відсутністю судимості вважають осіб, які засуджені за вироком суду без призначення покарання або із звільненням від покарання чи такі, що відбули покарання за діяння, злочинність і караність якого усунута законом.

До строку погашення судимості зараховується час, протягом якого вирок не було виконано, якщо при цьому давність виконання вироку не переривалася. Якщо вирок не було виконано, судимість погашається по закінченню строків давності виконання вироку.

Якщо особи достроково звільнили від відбування покарання, то строк погашення судимості обчислюється з дня дострокового звільнення її від відбування покарання (основного та додаткового).

Якщо невідбуту частину покарання замінили більш м’яким покаранням, то строк погашення судимості обчислюється з дня відбуття такого покарання (основного та додаткового).

Якщо особа, що відбула покарання, до закінчення строку погашення судимості знову вчинить злочин, перебіг строку погашення судимості переривається і обчислюється заново. У цих випадках строки погашення судимості обчислюються окремо за кожний злочин після фактичного відбуття покарання (основного та додаткового) за останній злочин.

- Також суд може зняти судимість до закінчення строків, якщо особа після відбуття покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі зразковою поведінкою і сумлінним ставленням до праці довела своє виправлення (ст. 91 ККУ), - додала Галина Джумак. - Зняття судимості до закінчення строків, про які згадано вище, не допускається у випадках засудження за умисні тяжкі та особливо тяжкі, а також корупційні злочини. Варто зазначити, що зняття судимості допускається лише після закінчення не менш, як половини строку погашення судимості.

Нагадаємо, єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео