Оксана Бучко

Як тернополянам вберегти реформу Євгена Клопотенка від фіаско?

Здорове харчування від кухаря-реформатора Євгена Клопотенка із 2022 року присутнє у тернопільських школах.

Думки батьків щодо такої новації у їдальнях почали розходитись. Подібну реформу втілював шеф-кухар Джеймі Олівер у Британії, та у 2017 році його проєкт School Food Trust таки закрили.

Чому це сталося і як вберегти реформу Клопотенка від подібного результату, йдеться на tsn.ua.

Меню для українських дітей розробила команда шеф-кухаря Євгена Клопотенко та CultFood за допомогою дієтологів, технологів та спеціалістів МОЗ. Оновлене меню для шкільних їдалень включає 160 страв із обмеженою кількістю солі та цукру, жирів рослинного та тваринного походження, а також субпродуктів. Водночас збільшили кількість молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів та фруктів. Така різноманітність має зробити шкільний раціон збалансованішим та корисним.

У Британії 17 років тому Джеймі Олівер теж вирішив змінити свою країну та кардинально змінити харчування у школах. Адже через те, що діти харчувалися неякісною їжею, у них значно збільшувалася вага. Згідно з The Independent, на період 2019 року у всьому світі налічувалося понад 91 мільйон школярів, які страждають від ожиріння, а Велика Британія входила до 20 країн з найвищим рівнем ожиріння. Стрибки у вазі траплялися, коли дитина йшла до початкових класів, а потім переходила до середньої школи. Також діти не отримували потрібної кількості вітамінів та мінералів необхідних для повноцінного розвитку їхнього організму, імунітету та ментального здоров’я. Погане харчування також викликало занепокоєння, оскільки з’являлися ризики серцевих захворювань, діабету 2-го типу та раку.

Більше того, підлітки з нещасливих або менш забезпечених сімей зовсім не отримували потрібних мікроелементів з їжею, на відміну їхніх забезпечених однолітків. Такі діти частіше страждають від проблем із ментальним здоров’ям та затримками у зростанні.

Що почав робити Джеймі

Джеймі Олівер вважав, що натуральні, корисні та нежирні продукти до шкіл повинні постачати місцеві фермери. Також дітям потрібно регулярно їсти овочі, фрукти, м’ясо та рибу, пити свіжі соки та знежирене молоко. Ба більше, він наполягав, щоби їжа була різноманітною. Він заснував фонд School Food Trust (пізніше назву змінили на Children’s Food Trust), провів дослідження і почав свій експеримент з дитячим харчуванням у школі Кідбрук. Але Олівер не просто розповідав, як треба, а особисто готував у навчальному закладі протягом кількох місяців, розповідав дітям про користь та шкоду продуктів, намагався прищепити їм любов до кулінарії та правильного харчування. Весь процес паралельно знімався для документального серіалу шеф-кухаря Jamie’s School Dinners, потім транслювався на Channel 4.

Незабаром після виходу програми в ефір, уряд Великої Британії та тодішній прем’єр-міністр Тоні Блер пообіцяли вжити заходів щодо поліпшення шкільного харчування. На реформу було виділено 280 млн фунтів стерлінгів, кошти розподілили на три роки.  Зміни торкнулися не лише якості продуктів, а також самих кухонь, їдалень, кухарі пройшли додаткове навчання. За період від 2005 до 2011 року на реформацію пішло близько 500 мільйонів фунтів стерлінгів.

Що пішло не так

Джеймі багато критикували і казали, що він вирішив заробити на школах. Також батьки обурювалися, що продукти, які він постачає, надто дорогі (на кожен обід у початковій школі було витрачено не менше 50 пенсів, а в середній школі – 60 пенсів), ще претензія була у маленьких порціях, якими діти нібито не наїдалися. У протест батьки почали демонстративно купувати фастфуд та давати його дітям із собою до школи.

Не дуже добрими були й цифри. Згідно з Daily Mail, кількість дітей, які харчувалися в школах, скоротилася до 400 тисяч. Через таку ситуацію Олівера почала критикувати і влада в обличчі міністра охорони здоров’я Ендрю Ланслі та політика Девіда Лоуза.

Лоус сказав, що уряд поспішив із запровадженням нових стандартів на продукти харчування до того, як було визначено, чи будуть діти їсти нову їжу. А ось Ланслі зазначив, що харчові звички закладаються в сім’ї, тому школа просто не зможе перевиховати дітей, що не звикли до здорового харчування, та їхніх батьків.

- Я думаю, що те, що зробив Джеймі Олівер, було чудово. Все це дозволило поліпшити шкільне харчування і підштовхнуло уряд до вкладення в нього грошей, - став на захист Олівера професор Алан Меріон-Девіс, президент факультету охорони здоров’я Великої Британії.

Чим усе закінчилося

Фінансування припинилося і 2017 року School Food Trust закрили. Проте дослідження, проведені Університетом Ессекса, показало, що корисніша їжа сприяла поліпшенню успішності школярів. Зараз деякі школи все ж намагаються постачати хорошу їжу та смачно готувати дітям, інші ж продовжують давати несмачні обіди.

І це попри те, що 2015 року уряд запровадив стандарти шкільного харчування, за яких забороняються кондитерські вироби, обмежується випічка та вживання цукру. Також школи повинні пропонувати одну або кілька порцій овочів або салату як гарнір щодня.

А що ж в Україні

В Україні наче теж прижилась некорисна їжа. Щоправда, це не так фастфуд, як страви за зразкам СРСР: сосиски сумнівної якості, несмачні котлети, пюре, яке розтікалося тарілкою та макарони. Але звички закладаються в сім'ї, саме тому багато дітей не сприймають нове харчування від Клопотенка. Саме батькам слід не боятись пробувати нове та по-іншому дивитись на продукти, а потім привчати до цього своїх дітей.

Про те, що тернопільські школи перейшли на харчування Клопотенка, «Терен» писав ТУТ. Також планують перевести і садочки.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео