Оксана Бучко

Як тернополянам з дітьми поїхати на літні канікули за кордон?

i-have-a-right-logo_1349x822

У період літніх канікул все частіше постає питання виїзду дітей за кордон. Які правила перетину кордону неповнолітніми та чи може дитина їхати закордон без батьків? Як правильно вчинити, якщо один з батьків не надає дозволу на виїзд? Про це розповідають у Тернопільському центрі безоплатної правової допомоги.

Мета подорожі дитини не має значення, адже це може бути і лікування, і оздоровлення за кордоном, і екскурсія, і поїздка до родичів та інше. Згідно зі ст. 313 Цивільного кодексу України, діти до 16 років мають право на виїзд за кордон тільки за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними. Досягнувши шістнадцятирічного віку, дитина має право на вільний самостійний виїзд за межі України.

Відповідно до Правил перетину державного кордону громадянами України, перетин кордону дитиною з одним з батьків здійснюється за нотаріально посвідченим дозволом іншого з батьків. В такому документі обов’язково має бути вказано маршрут та період запланованої поїздки.

Також законодавством передбачено випадки, коли така згода не потрібна, а саме :

- якщо батько є іноземцем або особою без громадянства та відсутній у пункті пропуску;

 - є підтверджена заборгованість по сплаті аліментів терміном більше чотирьох місяців;

- в закордонному паспорті матері або проїзному документі дитини є запис про вибуття на постійне місце проживання за межі України до іншої держави чи відмітка про взяття на постійний консульський облік.

Із 29 серпня 2019 року виїзд з дитиною за кордон на строк до 1 місяця можливий з тим із батьків, з яким постійно проживає дитина. Підтвердження такого факту  є наявність рішення суду або органу опіки та піклування про постійне проживання дитини з матір’ю або батьком відповідно.

Якщо ж один з батьків не дає дозволу на виїзд дитини, а мирним шляхом досягти компромісу не вдається, єдиним варіантом залишається звернення до суду.

При складанні позовної заяви та підготовки документів до суду для отримання дозволу на виїзд потрібно максимально переконливо аргументувати необхідності вивезення дитини за кордон, оскільки від цього залежить результат судового розгляду. Такими доказами може служити довідка з медичної установи про потребу в лікуванні за кордоном, якщо метою поїздки є оздоровлення, або письмовий доказ родинних зв’язків, якщо подорож викликана бажанням відвідати родичів, які живуть в іншій країні. Рішенням суду надається дозвіл на тимчасовий виїзд за кордон дитини.

Нагадуємо, що єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео