
Як уникнути харчового отруєння під час свят: головні поради
Найбільш вразливими до харчових отруєнь є діти, вагітні жінки, люди похилого віку та люди з ослабленим імунітетом

Наближаються свята, а з ними й застілля в колі сім’ї та друзів. На столах з’являться різноманітні страви, які потім зберігатимуться в холодильнику в умовах відключень електроенергії. Якщо харчові продукти та готову їжу неправильно зберігати, їх можуть вражати різні патогенні мікроорганізми, що, своєю чергою, призводять до отруєнь. У Тернопільському обласному центрі контролю та профілактики хвороб нагадують, як уберегтися від отруєнь харчовими продуктами.
Отруєння харчовими продуктами спричиняють бактерії, віруси та паразити. Найбільший ризик інфікування цими патогенами мають такі продукти:
- сирі яйця;
- непастеризоване молоко;
- домашня консервація;
- сирі м'ясо, риба та морепродукти;
- м'які сири з непастеризованого молока (наприклад, брі, камамбер, сири з блакитними прожилками);
- кондитерські вироби з кремом.
Ось головні поради, щоб запобігти зараженню продуктів мікроорганізмами до та після приготування страв удома:
- Обов’язково мийте руки з милом перед приготуванням їжі. Регулярно очищуйте кухонні поверхні та приладдя.
- Сирі та готові продукти нарізайте на окремих дошках. Заведіть окрему дошку та ніж для м’яса та риби, щоб не забруднювати готову їжу мікроорганізмами, які можуть бути в сирих продуктах.
- Термічно обробляйте сирі продукти перед вживанням. Переконайтеся, що риба чи м’ясо добре проварилися, пропеклися чи просмажилися перед подачею на стіл та вживанням.
- Пильнуйте, щоб продукти були свіжі. Перевіряйте термін придатності продуктів. Якщо вигляд чи запах викликають сумніви — викиньте, ризикувати не варто.
- Не залишайте їжу на столі довше, ніж на дві години. Після святкування одразу приберіть їжу, яка залишилась, у холодильник, особливо салати з майонезом, кремові десерти та холодець.
- свіжі фрукти, овочі та зелень необхідно ретельно промивати проточною водою, а при вживанні дітьми - обдати окропом;
- вживати лише свіжоприготовлену їжу, салати заправляти безпосередньо перед вживанням;
- не зловживати стравами з майонезом – вони швидко псуються при високих температурах повітря;
- уникати надмірного змішування інгредієнтів;
- не залишати страви для споживання на наступні дні, особливо за відсутності холодильника;
- не готувати страви «про запас»: їх бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без охолодження не повинно перевищувати 2-ох годин;
- не купувати продукти, що швидко псуються і реалізуються без відповідних умов охолодження (ковбаси, кулінарні і кремові вироби, йогурти тощо), не беріть їх на пікнік - вони швидко псуються і часто стають причиною отруєння;
- не використовувати на природі для пиття, приготування їжі і миття посуду воду з відкритих джерел, як-то річок, озер, підземних джерел, поверхневих вод;
- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну фасовану;
- під час відпочинку на природі з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали продукти сумнівної якості;
- бути обережними з домашніми заготовками. Якщо використовуєте домашній майонез чи консервацію, переконатися, що вони приготовані з дотриманням усіх санітарних норм. Порушення технології при консервуванні може стати джерелом ботулізму – смертельного захворювання, яке потребує негайного лікування;
- пам’ятати: безпечної дози алкоголю не існує
У громадських закладах:
- купуйте харчові продукти в перевірених торгівельних мережах та постачальників;
- обирайте перевірені ресторани чи кафе з хорошою репутацією;
- не соромтеся просити персонал замінити вам страву, якщо її якість викликає сумніви.
Що робити у разі отруєння?
Найбільш вразливими до харчових отруєнь є діти, вагітні жінки, люди похилого віку та люди з ослабленим імунітетом.
Отруєння може проявлятися через нудоту, біль у животі, блювоту чи/та діарею, і мати небезпечні ускладнення з необхідністю ушпиталення через зневоднення, тривалу лихоманку чи навіть порушення зору.
Якщо ви або ваші близькі, а надто діти, відчули симптоми харчового отруєння, якнайшвидше зверніться до лікаря — не займайтеся самолікуванням!
Дотримання цих порад допоможе провести свята з радістю та без клопотів через здоров'я.
Фото з відкритих джерел