Тамара Коблик

Як уникнути харчового отруєння під час свят: головні поради

Найбільш вразливими до харчових отруєнь є діти, вагітні жінки, люди похилого віку та люди з ослабленим імунітетом

Наближаються свята, а з ними й застілля в колі сім’ї та друзів. На столах з’являться різноманітні страви, які потім зберігатимуться в холодильнику в умовах відключень електроенергії. Якщо харчові продукти та готову їжу неправильно зберігати, їх можуть вражати різні патогенні мікроорганізми, що, своєю чергою, призводять до отруєнь. У Тернопільському обласному центрі контролю та профілактики хвороб нагадують, як уберегтися від отруєнь харчовими продуктами.

Отруєння харчовими продуктами спричиняють бактерії, віруси та паразити. Найбільший ризик інфікування цими патогенами мають такі продукти:

  • сирі яйця;
  • непастеризоване молоко;
  • домашня консервація;
  • сирі м'ясо, риба та морепродукти;
  • м'які сири з непастеризованого молока (наприклад, брі, камамбер, сири з блакитними прожилками);
  • кондитерські вироби з кремом.

Ось головні поради, щоб запобігти зараженню продуктів мікроорганізмами до та після приготування страв удома:

  • Обов’язково мийте руки з милом перед приготуванням їжі. Регулярно очищуйте кухонні поверхні та приладдя.
  • Сирі та готові продукти нарізайте на окремих дошках. Заведіть окрему дошку та ніж для м’яса та риби, щоб не забруднювати готову їжу мікроорганізмами, які можуть бути в сирих продуктах.
  • Термічно обробляйте сирі продукти перед вживанням. Переконайтеся, що риба чи м’ясо добре проварилися, пропеклися чи просмажилися перед подачею на стіл та вживанням.
  • Пильнуйте, щоб продукти були свіжі. Перевіряйте термін придатності продуктів. Якщо вигляд чи запах викликають сумніви — викиньте, ризикувати не варто.
  • Не залишайте їжу на столі довше, ніж на дві години. Після святкування одразу приберіть їжу, яка залишилась, у холодильник, особливо салати з майонезом, кремові десерти та холодець.
  • свіжі фрукти, овочі та зелень необхідно ретельно промивати проточною водою, а при вживанні дітьми - обдати окропом;
  • вживати лише свіжоприготовлену їжу, салати заправляти безпосередньо перед вживанням;
  • не зловживати стравами з майонезом – вони швидко псуються при високих температурах повітря;
  • уникати надмірного змішування інгредієнтів;
  • не залишати страви для споживання на наступні дні, особливо за відсутності холодильника;
  • не готувати страви «про запас»: їх бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без охолодження не повинно перевищувати 2-ох годин;
  • не купувати продукти, що швидко псуються і реалізуються без відповідних умов охолодження (ковбаси, кулінарні і кремові вироби, йогурти тощо), не беріть їх на пікнік - вони швидко псуються і часто стають причиною отруєння;
  • не використовувати на природі для пиття, приготування їжі і миття посуду воду з відкритих джерел,  як-то річок, озер, підземних джерел, поверхневих вод;
  • для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну фасовану;
  • під час відпочинку на природі з дітьми батьки повинні ознайомити їх з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни, дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали  продукти сумнівної якості;
  • бути обережними з домашніми заготовками. Якщо використовуєте домашній майонез чи консервацію, переконатися, що вони приготовані з дотриманням усіх санітарних норм. Порушення технології при консервуванні може стати джерелом ботулізму – смертельного захворювання, яке потребує негайного лікування;
  • пам’ятати: безпечної дози алкоголю не існує

У громадських закладах:

  • купуйте харчові продукти в перевірених торгівельних мережах та постачальників;
  • обирайте перевірені ресторани чи кафе з хорошою репутацією;
  • не соромтеся просити персонал замінити вам страву, якщо її якість викликає сумніви.

Що робити у разі отруєння?

Найбільш вразливими до харчових отруєнь є діти, вагітні жінки, люди похилого віку та люди з ослабленим імунітетом.

Отруєння може проявлятися через нудоту, біль у животі, блювоту чи/та діарею, і мати небезпечні ускладнення з необхідністю ушпиталення через зневоднення, тривалу лихоманку чи навіть порушення зору.

Якщо ви або ваші близькі, а надто діти, відчули симптоми харчового отруєння, якнайшвидше зверніться до лікаря — не займайтеся самолікуванням!

Дотримання цих порад допоможе провести свята з радістю та без клопотів через здоров'я.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео