Оксана Бучко

Як врятувати Тернопільський став? (фото, відео)

IMG_20190712_120321

Тернопільський став – родзинка міста, яка сьогодні потребує допомоги. Врятують водойму аерація, спускова система та зелені водорості. На сьогодні стан озера – не для купання через природні умови та людську діяльність.

Як очистити став розповіли під час модерованої дискусії під назвою «Як облаштувати Тернопільський став по-європейськи», яку провели 12 липня в рамках проекту «Регіональні медіа, як активізатори громадськості в процесах європейської інтеграції України» за підтримки Фонду Міжнародної Солідарності (Варшава, Польща) і Товариства Лева (Львів) в рамках програми «Підтримка Демократії» Міністерства Закордонних Справ Республіки Польща.

- Колись із нашого ставу постачали рибу на ринки Кракова, Варшави, Праги, - зазначив вчений-біолог Василь Грубінко. – Сьогодні свідомі люди не підуть купатись у цій воді. Повязано це із нестачею води у водосховищі та заповненням водойми нафтопродуктами, важкими металами і натрієм. Із верхньої течії річки Серет та із зливних вод потрапляє значна кількість фосфорних речовин, що провокує розмноження небезпечних синьо-зелених водоростей. А мешканців ставу, які б самі очищали воду - немає. Виходом може бути запуск корисних зелених водоростей. На цей проект потрібно 1 млн грн.

IMG_20190712_111523
IMG_20190712_111523

Досвід очищення перебирають також у польських населених пунктів - Сувалки та Ольштин. Так, пропонують встановити спеціальну систему спуску, щоб виводити шкідливі речовини зі ставу, який працює як «нирка міста».

- Прискорює очисні процеси ставу аераційна система, - пояснив заступник мера Леонід Бицюра. – Також нам потрібні спеціальні спуски для виведення шкідливих речовин.

Детальніше про це дивіться у відео.

[embed]https://youtu.be/RC8_rZCWe6M[/embed]

Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео