Як тернополянину поласувати кавуном і не отруїтися?

Тернопільська СЕС дала рекомендації щодо споживання кавунів. Фахівці звернули увагу містян на те, що за результатами епідеміологічних розслідувань випадків гострих кишкових інфекцій в епіданамнезі фігурує споживання кавунів. 
у середині літа, зазначають у СЕС, ризик отруєння великою ягодою більший через вміст у ній залишків пестицидів та нітратів, які використовуються для швидкого дозрівання. Але й зараз існує небезпека отруєння кавуном, і насамперед через антисанітарні умови перевезення і торгівлі. Ягоди, що перевозяться у відкритій машині, точно не будуть чистими. Крім того, кавуни часто продають уздовж дороги, просто на землі. За кілька годин смугасті можуть увібрати в себе досить велику кількість солей важких металів від автомобільних вихлопів.
Незалежно від того, придбали ви кавун на ринку чи у магазині, необхідно ретельно помити його шкірку. Вона може містити частинки пилу, ґрунту, іншого бруду. Таким чином, шкідливі речовини можуть через руки потрапити в організм і викликати кишкові розлади. Ні в якому разі не можна погоджуватися на те, щоб продавець надрізав кавун, щоб продемонструвати достатній ступінь дозрівання, оскільки при пошкодженні шкірки плоду в ньому швидко поселяться мікроорганізми, які прискорюють псування, тим паче що їх зберігають без холодильного обладнання та під плівкою. Купуйте тільки цілий кавун. При цьому з'їсти його краще відразу цілком, не варто розтягувати задоволення. Якщо ж у вас залишилося трохи кавуна, то зберігати його потрібно тільки в холодильнику не більше доби.

Варто купувати баштанні у спеціалізованих точках, на ринках і ні в якому разі не на узбіччі заміської траси чи стихійному ринку. Запитуйте у продавця документ, в якому вказано вміст нітратів та пестицидів в кожній конкретній партії. У жодному випадку не купуйте розрізані кавуни та дині. Ретельно промивайте ягоди, щоб позбавитися непомітних для ока забруднень. Не споживайте надмірну кількість баштанних культур, особливо це стосується дітей.

Джерело: terses.gov.ua.

Вибір читачів за тиждень

Відео